Volledig scherm
Gerard Scholten. © Roy Lazet

Gerard Scholten gaf Schijndel kleur met kunst

SCHIJNDEL - Schijndel dankt zijn bijzondere kunstcollectie vooral aan oud- burgemeester Gerard Scholten. Hij durfde tegen de stroom in te roeien.

Hij was het die in 1976 startte met het verzamelen van kunst. Het was in de tijd dat Schijndel zeer eentonig was met veel arbeiderswoningen.

Scholten gaf Schijndel kleur met vooral kunst, maar ook met bomen. Met de aanschaf van kunst in de openbare ruimte kreeg Schijndel weer kleur. ,,Niet alleen door de kunst, maar ook door bomen. Ik heb me heel sterk gemaakt voor de komst van meer bomen”, zegt Scholten in een interview met het Brabants Dagblad.

Nu bestaat de collectie veertig jaar en moet er een nieuwe ruimte komen voor de kunst, het gemeentehuis sluit komend jaar immers de deuren. Zondagmiddag opent burgemeester Jetty Eugster de expositie Uit het gemeentehuis in het Schijndelse museum Jan Heestershuis aan de Pompstraat.

Lees een interview met Gerard Scholten over de betekenis van kunst voor Schijndel in het Brabants Dagblad, editie Meierij, van vrijdag 21 oktober.

Volledig scherm
Dit portret van Jan van Amstel en zijn tweede vrouw Anna Boxhoorn is een kopie van een bestaand schilderij van Abraham van den Tempel. De toen 20-jarige Twan van de Vorstenbosch uit Schijndel schilderde in 1983 deze kopie in opdracht van Gerard Scholten.
Volledig scherm
Het grote drieluik Sporen van Toon Kuijpers hangt nog altijd in het gemeentehuis van Schijndel.
Volledig scherm
Het kunstwerk Leunende Vrouw van J.P. van Egmond in het gemeentehuis van Schijndel. © Robèrt van Lith/BD
Volledig scherm
Het kunstwerk Marcel, Maurice, Modest & Theo van de Belgische Hilde Hermans staat nu in het Jan Heestershuis. © Robèrt van Lith/BD

Meierijstad