Volledig scherm
Bezoekers van de expositie van IJslandse kunst. © Noor Reigersman

IJslandse kunst in Schijndel: kapotte robot en hoedje van papierSCHIJNDEL -  Ze hebben één ding gemeen: ze zijn geboren in IJsland en hebben gestudeerd en veelal ook gewerkt in Nederland. 22 bekende en minder bekende IJslandse kunstenaars tonen momenteel hun werk in de Schijndelse KEG-expositie Frá Íslandi. 


Initiatiefnemers achter de expositie zijn Mels Dees en Mariëlle van den Bergh. ,,Er is een bijzondere band tussen de Nederlandse en IJslandse kunstwereld", legt Dees uit. ,,Omdat er in IJsland geen goede postacademische kunstopleiding is, gaan IJslandse studenten al tientallen jaren naar Nederland, waar je die wel hebt. De eerste IJslandse studenten gingen na hun studie weer terug en vertelden nieuwe studenten weer dat je goed kon studeren in Nederland." 

Tijdens hun reis door IJsland vorig jaar bezochten Dees en Van den Bergh een aantal IJslandse kunstenaars die Van den Bergh nog kende uit haar studietijd aan de kunstacademie in Maastricht. ,,We zagen prachtig werk van hen, dat onbekend is in Nederland," aldus Dees. ,,Via deze kunstenaars kwamen er weer andere kunstenaars bij. Hun niveau is echt hoog en dat is bijzonder, want er wonen maar weinig mensen in IJsland, dus de afzetmarkt is maar heel klein. Dus knap dat ze dat niveau handhaven. Je zou bijna gaan denken dat ze een IJslands kunstgen bezitten!" 

Van het een kwam het ander en het resulteerde in een veelzijdige expositie met beelden, keramiek, schilderijen, tekeningen, grafisch werk en audiovisueel werk.
Tijdens de vernissage zaterdag liet Arna Valsdóttir haar audiovisueel werk zien. ,,Ik verwerk altijd herinneringen in mijn werk én ik zing graag. Toen ik hoorde dat ik iets moest gaan maken voor een expositie in Nederland, dacht ik meteen aan het slaapliedje een-twee-drie-vier, hoedje van papier." En dat zong Valsdóttir interactief mee met haar audiovisuele presentatie. 


Niet alle kunstwerken arriveerden ongeschonden in Nederland, zoals de robot van Brynjar Helgason. ,,Ik denk dat de robot door de douane uit elkaar is geslagen", peinst Dees hardop. ,,Ik begreep dat de robot rode bietjes kon vasthouden, maar aangezien bieten niet tegen de hitte kunnen, heb ik er maar radijzen bij gelegd." De robot ligt in stukken in een vitrine die doet denken aan het glazen kistje van Sneeuwwitje. Soms beweegt de romp nog even. 

Pálina Gudmundsdóttir was zo slim om klein werk mee te nemen: drie kleurige portretjes met sprekende ogen. ,,Ik ben erg onder de indruk van de oude Hollandse meesters, zoals Rembrandt en Johannes Vermeer. De uitdrukking van hun portretten, daar spreekt de ziel van de geportretteerde uit."

De KEG-expo de tentoonstelling Frá Íslandi duurt nog tot en met 31 augustus. Locatie: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9, Schijndel.