Volledig scherm
Kees van Rooij © Gemeente Meierijstad

Kees van Rooij wordt nieuwe burgemeester van Meierijstad

SINT-OEDENRODE - CDA'er Kees van Rooij (1959) wordt de nieuwe burgemeester van Meierijstad. De voordracht van de nieuwe burgemeester gebeurde woensdagavond in het bestuurscentrum van Meierijstad in Sint-Oedenrode door CDA-fractievoorzitter Johan van Gerwen, voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Van Rooij is nu burgemeester in Horst aan de Maas in Limburg. Dat is ook een gefuseerde gemeente. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad. Kees is getrouwd en heeft drie kinderen. 

,,Ik heb er enorm veel zin in", vertelde hij in een Skype-gesprek met de raadszaal. Van Rooij is geboren in Gemert en woont nu in Horst. De gemeenteraad omschrijft hem als een man met een warme persoonlijkheid, economisch relevant netwerk en het vermogen mensen te verbinden en inspireren.

Van Gerwen: ,,Dit is de economische verbinder die we zochten! De vertrouwenscommissie is er van overtuigd dat Kees van Rooij met zijn ervaring en netwerk ervoor zal zorgen dat Meierijstad de komende jaren op de kaart wordt gezet."

Vanaf december burgemeester

De aanbeveling van de gemeenteraad gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij zal vervolgens een voordracht doen aan de Koning. Die tekent het benoemingsbesluit, en dan is het officieel.

Naar verwachting kan Van Rooij begin december beginnen als nieuwe burgemeester. De exacte datum wordt nog bekendgemaakt. 

Voorafgaand aan de openbare raadsvergadering was een besloten vergadering waarin de gemeenteraadsleden hun stem konden uitbrengen op de voorgedragen burgemeesterskandidaat. Er waren 25 kandidaten. Drie van hen hebben zich in het proces teruggetrokken. 

Fusiegemeente Meierijstad

De huidige burgemeester van Meierijstad is Marcel Fränzel, hij is sinds de start van fusiegemeente Meierijstad begin dit jaar waarnemend burgemeester. Meierijstad ontstond na het samengaan van de oude gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. De benoeming van de nieuwe eerste burger is pas officieel als die is bekrachtigd door de koning. 

In de vertrouwenscommissie van Meierijstad zijn alle negen fracties van de gemeenteraad vertegenwoordigd. Dezelfde vertrouwenscommissie gaat in de toekomst ook functioneringsgesprekken houden met de burgemeester.