Volledig scherm
Situatieschets van het ongeluk waarbij José Tax op bizarre wijze om het leven kwam. © AD/BD

Kinderen van omgekomen José Tax na bizar ongeluk: 'Welke onbenul controleert zijn moeren nou niet?'

SCHIJNDEL/DEN BOSCH – Het stoort de nabestaanden van de omgekomen José Tax (73) uit Schijndel enorm dat de verdachte hen helemaal niet heeft benaderd na het trieste ongeluk. De emoties liepen maandagochtend in de rechtbank in Den Bosch dan ook hoog op. ,,Die harteloze klootzak had niet eens het fatsoen om ons te condoleren.”

Tegen de verdachte, een 31-jarige vrachtwagenchauffeur uit Veen, werd maandag 240 uur taakstraf en een rijontzegging van een jaar geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de vrachtwagenchauffeur dood door schuld.

Het 73-jarige slachtoffer overleed nadat een losgeraakt vrachtwagenwiel op haar auto belandde. Volgens justitie zou de chauffeur onvoldoende hebben gecontroleerd of alle bouten van de oplegger goed waren aangedraaid.

Krantenkop

Dat steekt bij de nabestaanden. Zij hebben het gevoel dat dit allemaal niet hoefde te gebeuren. ,,Welke onbenul controleert zijn moeren nou niet?”, vroeg de zoon van het slachtoffer zich hardop af in een slachtofferverklaring. Zijn zus vulde aan: ,,Onze moeder werd ineens een krantenkop. Mijn leven stopte daar, want het was mijn moeder.” Ze haalde nog eens flink uit naar de chauffeur. ,,Hoor je dat wel?”

Volgens de advocaat heeft de verdachte wel degelijk bij Slachtofferhulp en de politie laten weten dat hij 'open stond' voor contact met de nabestaanden. ,,Dit heeft hij niet gewild”, benadrukt de raadsman. Volgens hem valt de chauffeur niets te verwijten. ,,Cliënt is meer dan zorgvuldig omgegaan met het materiaal. Hij heeft geen fout gemaakt.”

Statement

Dat ziet de officier van justitie anders. Hij eiste een taakstraf, rijontzegging én een geldboete. Over twee weken doet de rechter uitspraak. De nabestaanden hopen op een passende straf. ,,Wij krijgen onze moeder er nooit meer mee terug, maar hopen dat de straf die hij krijgt een statement zal zijn.”

Volledig scherm
José Tax kwam bij een bizar ongeluk om het leven. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement