Volledig scherm

Kunstenaar Jan de Mug geeft zich bloot

SCHIJNDEL In de expositieruimte van de Kulturele Evenementen Groep in Schijndel (KEG) is zaterdag een expositie geopend van de Bossche kunstenaar Jan de Mug (68).

De kunstenaar stelt na een lange periode van zelfverkozen stilzwijgen 24 werken tentoon. "Mijn laatste exposities zijn geweest in Trier en Baarle-Nassau in 1996", vertelt hij. "Ik was druk met mijn werk voor het museum van de hedendaagse kunst in Den Bosch en ik trok me liever terug in mijn atelier. Nu mijn werkzaamheden zijn afgerond kan ik me weer voluit storten op het maken van kunst."

De Mug schildert graag imaginaire (niet bestaande, bedachte) personen. "Die de verschrikkelijkheden van het bestaan symboliseren. De moeilijkheden van het leven." De Bosschenaar, die al van jongs af aan tekent en schildert, verwijst naar een kleurrijk schilderij met daarop een vrouw afgebeeld met een geamputeerde borst. "Ik probeer de strijd te vervatten in het schilderij. Daar komt ook het geloof bij kijken."

Beeldend kunstenaar en dierbare vriend Paul van Dijk sprak De Mug en de aanwezigen toe. "De Mug heeft ook de formele schilderstechnieken verkend maar daar kon hij zich niet in vinden. Het persoonlijke vindt hij belangrijk. Hij zocht naar een vorm van zelfstandigheid, maakt werken met een eigen verhaal en daar windt hij geen doekjes om. Hij doet dat met hartstochtelijke overgave."

De werken van De Mug zijn nog te zien tot en met 6 april in de Keg Expo in cultureel centrum 't Spectrum. De Keg-expo is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 en op zaterdag van

10.00 tot 13.00. De toegang is gratis.

Volledig scherm
De opening van de expositie van Bosschenaar Jan de Mug (links) in de Keg-Expo in Schijndel.
Volledig scherm