Volledig scherm
Het Klooster in Zijtaart is een van de gebouwen die de komende tijd onder de loep worden genomen in Meierijstad. © Van Assendelft Fotografie

Meierijstad start proef met gebouwen

VEGHEL - Hoe kan Meierijstad beter en zuiniger omgaan met gebouwen binnen de gemeente? Dat is de insteek van een proefproject. 

Meierijstad start de proef om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. De multifunctionele accommodaties Het Klooster in Zijtaart en De Magneet in de Veghelse wijk De Leest komen hiervoor in aanmerking. Deze proef is de aftrap van het verduurzamen van al het gemeentelijk vastgoed. 

Het Energiebureau uit Eindhoven gaat de komende tijd onderzoeken hoe het energieverbruik van beide gebouwen omlaag kan. Ook gaat dit bureau in gesprek met de gebruikers van de gebouwen. ,,Het gemeentelijk vastgoed omvat zo'n 80 gebouwen. Het is daarom belangrijk dat we nu voor een goede methode kiezen die zowel voor de gemeente als de eigenaar als voor de gebruikers van al die gebouwen de benodigde handvatten biedt", zegt wethouder Harry van Rooijen (VVD, duurzaamheid).  Het is de bedoeling dat eind 2019 aan alle gemeentelijke gebouwen een energielabel is toegekend. Dit is ook wettelijk verplicht. 

Eerder dit jaar hield de Rekenkamercommissie een onderzoek naar gemeentelijk vastgoed. Hieruit viel op te maken dat de gemeentelijke gebouwen veel beter, duurzamer en efficiënter gebruikt kunnen worden.