Volledig scherm
Henriëtte van Oppenraaij in 1948 bij het afscheid in Schijndel van haar vader en huisarts Henk van Oppenraaij. © BHIC

Noordbrabants Museum dankt Van Gogh aan Jet uit Schijndel

DEN BOSCH/SCHIJNDEL - Het Noordbrabants Museum kocht een schilderij van Vincent van Gogh met dank aan onder anderen Henriëtte van Oppenraaij. Op zoek naar het verhaal achter deze dochter van een vermogende Schijndelse huisarts.  

Wie was toch die Henriëtte van Oppenraaij, de dochter van de Schijndelse huisarts Henk van Oppenraaij? En waarom schonk zij bij haar overlijden in 1999 haar kostbare collectie van  721 gouden munten en porselein aan het Noordbrabants Museum in Den Bosch? Deze vragen spelen opnieuw op nadat vorige week bekend werd dat het Noordbrabants Museum voor bijna drie miljoen euro het schilderij de Collse watermolen van Vincent van Gogh kocht. Mede dankzij het legaat van Henriëtte van Oppenraaij, dat inclusief de rente uiteindelijk bijna 800.000 euro opbracht. 

Ook directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum, destijds nog hoofdconservator, vroeg zich in 1999 af aan wie het museum dat legaat te danken had. Op 80-jarige leeftijd overleed ze. ,,Ik ben toen zelf die gouden munten op gaan halen in Heemstede, waar ze de laatste periode van haar leven doorbracht. Helaas ben ik daar niet zo heel veel wijzer geworden over haar achtergrond."

Quote

Van Oppenraaij verzamelde munten en penningen.

Charles de Mooij

De Mooij ontdekte wel dat Henriëtte van Oppenraaij de dochter was van Henk van Oppenraaij (1886-1964), die van 1913 tot 1948 huisarts was in Schijndel. En lid was van de Numismatische Kring in Den Bosch, verbonden aan het Noordbrabants Museum. ,,Hij verzamelde munten en penningen, kwam hier in het museum om munten en penningen te ruilen." 

Ook op internet is weinig te vinden over het verhaal achter Henriëtte van Oppenraaij. Met hulp van documenten uit archieven en de Heemkundekring Schijndel wordt meer duidelijk over haar verleden. 

Het complete verhaal over Henriëtte van Oppenraaij volgt in het Brabants Dagblad, edities Den Bosch en Meierij, van donderdag 23 november. 

Volledig scherm
Diny en Winston Bouwman wonen in het pand op de hoek Hoofdstraat-Kluisstraat. Hier woonde vroeger de familie Van Oppenraaij. Diny en Winston spraken Henriëtte enkele keren en hebben mooie verhalen over haar. © roy lazet
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement