Volledig scherm
© -

NVWA: E-sigaret als prijs op kermis is nu al verboden

SCHIJNDEL - Op de Boschwegse Kermis in Schijndel is door een kermisexploitant niet direct aan kinderen een elektronische sigaret uitgereikt als prijs, stelt de organiserende Stichting Rondom d’n Toren in een toelichting aan het Brabants Dagblad. 

Wel zijn er vrijdag e-sigaretten aan mensen boven de 18 jaar verstrekt. Maar ook dat is verboden, stelt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, de NVWA.

ZIE OOK: E-sigaretten uitgedeeld door kermisexploitant in Schijndel

,,Deze exploitant riskeert een boete en had moeten weten dat je geen acties of reclames mag voeren om een e-sigaret te bevorderen en daar valt het op een kermis als prijs uitgeven van een e-sigaret wel onder", zegt Paula de Jonge van de NVWA. Zij geeft aan dat het beleid rond de ongezonde e-sigaretten strenger is geworden.

Voor de Nationale Kermis Bond, die eerder stelde dat de e-sigaret als prijs pas per juli verboden zou worden, en de NVWA is het voorval in Schijndel de eerste klacht over de e-sigaret dit nieuwe kermisseizoen. Toch staat het voorval niet op zichzelf; op verschillende kermissen in het land is in het verleden ophef ontstaan over de aanwezigheid van e-sigaretten. Dat had dan met name te maken met het feit dat kinderen die probleemloos konden winnen.

ZIE OOK: Kermisexploitant Schijndel hangt flinke boete boven het hoofd vanwege uitdelen 'ongezonde e-sigaretten'