Volledig scherm
Vertrekkende bromfietsers bij de Hemelvaartrit voor oude voertuigen in Schijndel. © J Bosmans

Oldtimers in Schijndel trekken veel bekijks tijdens Hemelvaartrit

SCHIJNDEL - Onder veel belangstelling vertrokken donderdag vanaf sporthal de Dioscuren in Schijndel zo'n 100 auto's, motoren en bromfietsen voor de jaarlijkse Hemelvaartrit voor oldtimers. Een rit van 80 kilometer door het Brabantse landschap, georganiseerd door de lokale HW&VC (Historische Werk & Voertuigen Club). 

Volgens voorzitter Rien Schuurmans had de vereniging meer deelnemers verwacht. ,,Maar ja, het weer hè." Het leuke van de rit met de speciale voertuigen van 25 jaar en ouder is naar de mening van Schuurmans de nostalgie. ,,Mensen kopen iets waar ze binding mee hebben. En we zien de voertuigen jonger worden, omdat de deelnemers jonger worden. Onze club heeft 150 leden en dit jaar vieren we ons 25-jarig jubileum." 

De Kawasaki van de 62-jarige Dan Verlouw uit Boxtel telt 41 jaar. Verlouw kocht de motor nieuw voor 6250,- gulden en reed er eind jaren 70 drie keer mee met de races in de sportklasse in Zandvoort en Assen. ,,Al geef je me 10.000 euro, je krijgt hem niet mee." Ook voor Jo van der Mee (72) uit Schijndel is zijn Sparta bromfiets van 1961 een dierbaar bezit. ,,Omdat er maar 35 van gemaakt zijn en er zijn er nog 20 over. Alles is nog origineel. Hij kostte toen 1000 gulden en ik zou er nu 5000 euro voor kunnen krijgen. Ik kan hem wel verkopen, maar dan heb ik niks meer." Het leuke van de Hemelvaartrit vindt Van der Mee de gezelligheid onder elkaar. ,,Het zijn allemaal bekenden."

De oude auto's zoals Volkwagens, Volvo's, Opels, Fords en een Porsche trokken, vooral van mannelijke bezoekers, veel bekijks. Waarbij hier en daar ook langdurig onder de motorkap gesnuffeld werd. Ook de Vespa driewieler uit 1963 trok veel belangstelling. ,,De bijnaam is ape", aldus eigenaar Arie den Haan (67) uit Schijndel. ,,Omdat de voorkant de vorm van een apenkop heeft." Zo'n zes jaar geleden werd Den Haan eigenaar van de Vesta en knapte het voertuig zelf op.
Het Volkswagenbusje uit 1967 was ooit een Oostenrijkse brandweerauto. De 48- jarige Schijndelaar Chris van Hees zag het busje te koop staan en 'moest' hem hebben. Lachend: ,,Hij liet me de eerste dag al in de steek." Waarna Van Hees besloot het busje zelf te repareren. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement