Volledig scherm
De vibrotrucks voor onderzoek naar aardwarmte, zijn voorlopig niet meer te zien in Zuidoost-Brabant. © Hydreco

Onderzoek naar aardwarmte in Brabant ligt stil

VEGHEL/DEURNE - Geothermie Brabant stopt tijdelijk met het seismisch onderzoek naar aardwarmte in Zuidoost-Brabant. ,,Rücksichtslos doortrillen is niet slim", zegt directeur Lodewijk Burghout. 

De zogenoemde vibrotrucks van Geothermie Brabant zijn voorlopig niet meer waar te nemen in Zuidoost-Brabant. Deze speciale vrachtwagens met trilplaten deden de afgelopen maanden seismisch onderzoek in plaatsen als Asten, Someren en Deurne. Dat gebeurde op dieptes tot wel zeven kilometer. En dat blijkt lastiger dan verwacht. Daarom heeft Geothermie besloten een pauze van zeker enkele maanden in te lassen. ,,Het onderzoek kost miljoenen euro's en dan moet je wel zeker weten dat de onderzoeken effectief zijn", aldus Burghout. 

Het is voor het eerst in Nederland dat op zo'n grote diepte onderzoek wordt gedaan naar de aardkorst. ,,We hebben nu een testlijn van Eindhoven tot Gemert gemeten op een diepte van 5 tot 7 kilometer. En willen nu eerst zeker weten of alle data goed verwerkt is. En of we eventueel de parameters anders moeten instellen. Een heel team van geologen is daar nu mee aan de slag." Pas als de uitslag van dat onderzoek bekend is, volgt een besluit hoe het onderzoek wordt voortgezet. Mogelijk dat Geothermie Brabant kiest voor een gewijzigde onderzoeksmethode.

Ook het onderzoek in de gemeenten Meierijstad en Laarbeek is uitgesteld. Dit zou starten in januari of februari, maar start nu waarschijnlijk pas in april of mei.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement