Volledig scherm
De regio Meierijstad moet in de toekomst vluchtelingen opvangen, verdeeld over de regio. © ANP Beeldbank

Ook Schijndel stelt onderzoek naar azc uit

SCHIJNDEL - Ook in de gemeente Schijndel wordt het haalbaarheidsonderzoek naar het realiseren van een asielzoekerscentrum op de Vlagheide uitgesteld.

Dit is een gevolg van een besluit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA besloot dergelijke haalbaarheidsonderzoeken op dit moment niet meer te starten in het hele land. De reden hiervan is de bijstelling van de cijfers voor de opvang van vluchtelingen die nodig is.

Doordat er sinds de deal tussen Europa en Turkije in maart veel minder asielzoekers naar Nederland komen, staan nu zo'n 16.000 van de 51.000 opvangbedden in het land leeg. De eerder verwachte aantallen vluchtelingen worden bij lange na niet gehaald.

Meierijstad
In Schijndel zou het gaan om de opvang van 300 asielzoekers. Schijndel is samen met een locatie aan de Schijndelseweg in Sint-Oedenrode in beeld voor een azc. De gemeenteraad van Sint-Oedenrode besloot eerder al om het onderzoek uit te stellen, wat in Schijndel leidde tot irritaties. Schijndel óf Sint-Oedenrode zou namens de nieuwe gemeente Meierijstad 300 vluchtelingen opvangen. Het was tevens de bedoeling dat Veghel rond deze tijd al 300 vluchtelingen zou opvangen in een noodopvang in het voormalige ziekenhuis Bernhoven, maar ook dat werd eerder deze maand al uitgesteld.

De stuurgroep As50+ met daarin onder meer de gemeenten Meierijstad en Bernheze heeft besloten het lopende proces voor de langdurige opvang van vluchtelingen aan te houden tot de reactie van het COA. Daarnaast is besloten de huisvesting van statushouders 'onverminderd voort te zetten'.

Lees meer nieuws en achtergronden over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers op bd.nl/vluchtelingen.

Volledig scherm
,,Wat is dat een laf gedoe", stelde Tonnie Wouters van de SP tijdens de raadsvergadering. © Robèrt van Lith/BD

Meierijstad