Volledig scherm

Organisaties in Meierijstad slaan handen ineen

SINT-OEDENRODE/SCHIJNDEL/VEGHEL - Steeds meer organisatie in de toekomstige gemeente Meierijstad slaan de handen ineen.

De Veghelse politie valt niet meer onder het hoofdkantoor in Uden, maar sluit aan bij Boxtel. De Rooise en Schijndelse bibliotheek komen juist in handen van de in Veghel actieve NOBB. Intussen hebben de ondernemersverenigingen van de drie gemeenten het Platform Ondernemend Meierijstad (PON) opgericht, en werken taalcreatievelingen samen aan het Schrijverscollectief Meierijstad. De gevolgen van de fusie van Rooi, Schijndel en Veghel beperken zich niet tot de drie gemeentehuizen. Het hele speelveld van organisaties en verenigingen is volop in beweging.

Kansen en onzekerheden
Voor succesvolle lokale initiatieven biedt de fusie zowel kansen als onzekerheden. Neem bijvoorbeeld de stichting Rooi Werkt. Het door ondernemers opgezette platform plaatst werklozen uit Sint-Oedenrode bij lokale bedrijven. De resultaten zijn veelbelovend. Dit jaar zijn 26 mensen naar een baan bemiddeld. Juist bij een moeilijke doelgroep als vijftigplussers scoort Rooi Werkt met elf succesvolle plaatsingen goed. Omdat de subsidie vanwege de fusie maar tot maart 2017 doorloopt, is de toekomst nog ietwat onzeker.

Maar de fusie biedt voor Rooi Werkt ook kansen, benadrukt De Rijk. Zo is de stichting de animo in Veghel en Schijndel al aan het polsen om het project uit te bouwen. ,,We kijken dan vooral of er enthousiasme is om in die gemeenten een soortgelijk netwerk op te zetten", vervolgt De Rijk. "Als we zelf ons werkterrein zouden uitbreiden naar heel Meierijstad, dan verliezen het voordeel van de kleine schaal. Dit werkt omdat we elkaar als Rooise ondernemers kennen."

Meierijstad