Volledig scherm
De groep begeleiders van de hackaton tijdens Paaspop in Schijndel. © Robèrt van Lith/BD

Paaspop leert veel van hackaton

SCHIJNDEL - Hoe zijn de looplijnen op het festivalterrein van Paaspop in Schijndel? En in welke toiletgroepen is het druk en waar rustiger?

Volledig scherm
Ook de drukte bij de toiletten werd gemeten tijdens de hackaton. © Robèrt van Lith/BD

Het zijn enkele onderzoeksonderwerpen van een hackaton tijdens Paaspop in de nacht van vrijdag op zaterdag. Een groep van twintig studenten informatica en zes begeleiders waren van vrijdag 11.00 uur tot zaterdag 11.00 uur 24 uur lang in touw om onder meer het gedrag van bezoekers op het terrein te onderzoeken.  En ook de temperaturen, luchtvochtigheid en geluid. 

,,We hebben met z'n allen de hele nacht doorgewerkt", zegt unitmanager Henk Brands van het ict-bedrijf Info Support, dat de hackaton organiseerde. 
Op het festivalterrein hadden ze sensorboxen, camera's en temperatuurmeters staan. ,,We kunnen meten waar de mensen verblijven doordat bijna iedereen z'n mobiele telefoon op de wifi heeft staan", zegt Brands.

Quote

Kennelijk was het niet zo'n goed concert van UB40

Henk Brands, unitmanager

 ,,We konden bijvoorbeeld zien dat veel mensen de hal uitliepen tijdens het concert van UB40. Kennelijk was het niet zo'n goed concert..." De directie van Paaspop kreeg de eerste bevindingen van de ict-specialisten zaterdag te horen. Brands: ,,Uit onze data kunnen ze heel veel leren. Bijvoorbeeld over de klimaatbeheersing en de relatie tussen aantal bezoekers en temperatuur in de zaal." Brands was nog nooit op Paaspop geweest. ,,Ik sta er van te kijken hoe groots dit festival is. Heel bijzonder."