Volledig scherm
Toeschouwers bij een rolstoelhandbalwedstrijd. © Paul Roovers

Paragames Schijndel: G-voetbal erg in trek

SCHIJNDEL - Zo'n 300 sporters en 60 vrijwilligers waren gisteren in Schijndel actief tijdens de elfde editie van de Paragames. Een sportdag voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking of een chronische ziekte. 

Voor Leo van Boxel van de organiserende Stichting Paragames Schijndel een mooie dag. ,,Leuk dat je die mensen met plezier aan het sporten ziet. Ook in competitie. Ik hoop dat ze straks een leuke en sportieve dag hebben gehad."

De deelnemers hebben volop keuze: biljarten, rolstoelbasketbal, G-Voetbal, waterbasketbal, rolstoelhandbal, darten, jeu de boules, rolstoeltennis en zwemmen. Allemaal op verschillende sportlocaties. De stichting heeft plannen om het evenement naar Meierijstad uit te breiden. ,,Maar het blijft wel in Schijndel", stelt Van Boxel. 

De sport die het meest in trek is - 80 tot 100 deelnemers - blijkt handbal en G-Voetbal. ,,Het darten trekt de minste spelers", weet Van Boxel. ,,Daar doen zo'n 20 á 25 spelers aan mee." Ook Saskia (40) uit Vlijmen en Roy (46) uit Rosmalen darten in de kantine van voetbalvereniging Avanti. ,,Leuk, gaat heel goed", lacht Saskia. 

Roy wijst alleen maar naar de naam op zijn shirt: Michael van Gerwen. Zijn idool. Om vervolgens geconcentreerd verder te gaan met het spel. Ook bij de biljarttafel wordt intensief gespeeld. ,,Biljarten is leuk ja, ik biljart elke maand", aldus de 52-jarige Cor uit Bergeijk. Waarna hij breed lachend meedeelt dat hij achter staat in de puntentelling. Als het zijn beurt is bekijkt hij nauwkeurig de situatie op de biljarttafel, doet een paar passen opzij en stoot. Mis. Maar niks aan de hand, zijn tegenstander mist ook. 

Op de voetbalvelden worden in een gemoedelijke sfeer diverse wedstrijden gespeeld. Een reservespeler heeft zo zijn eigen methode om zijn team aan te moedigen en zingt: Hand in hand, kameraden... Mien Kappen is met haar driewieler uit Veghel komen fietsen. ,,Ik kom kijken, omdat het goed is dat ze ons laten sporten. Ik zit zelf bij korfbal." Ze vindt het jammer dat ze niet mee kan doen. ,,Onze vereniging doet niet mee. Ik heb vroeger ook al gekorfbald en had er plezier in en nu nog. Ga je mee koffie drinken?" Aan de andere kant van Schijndel, in de Zuideindersporthal wordt rolstoelhandbal gespeeld. Hilda (53) uit Veendam heeft zojuist haar eerste wedstrijd achter de rug. Gewonnen? ,,Dik verloren", grinnikt een medespeler. Hilda lachend: ,,We zijn nog groentjes." 

De meeste spelers hebben problemen met benen of knieën, zodat rolstoelhandbal de oplossing biedt. Ondanks de beperkingen die een rolstoel meebrengt, wordt er fanatiek gespeeld en ook beide keepers weten menige bal uit de goal te meppen. Het spel gaat snel op en neer waarbij behendig met de rolstoelen gedraaid wordt, maar er toch onvermijdelijke botsingen zijn. Het levert hier en daar wat verontwaardigde blikken op.

Volledig scherm
Hilda (53) uit Veendam. Heeft een slechte knie, vandaar dat ze rolstoelhandbal speelt. © Paul Roovers
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement