Volledig scherm
© Erna Lammers

Regio Oss, Uden en Veghel wil 1100 vluchtelingen opvangen op 3 locaties

SCHIJNDEL - De gemeenten Oss en Bernheze willen de komende jaren samen 500 vluchtelingen opvangen. Dat doen ze op 1 of 2 verschillende locaties. Uden bouwt een Asielzoekerscentrum voor maximaal 300 man en Landerd en Boekel zullen 165 extra statushouders opvangen. Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode, de toekomstige gemeente Meierijstad, gaan samen ook voor 300 vluchtelingen op 1 plek.

Dat maakten de 8 burgemeesters van de zogeheten As50+-gemeenten donderdagochtend bekend in het gemeentehuis van Schijndel. De opvanglocaties dienen voor minimaal 5 jaar. Het is tevens de bedoeling dat Oss de noodopvang tot eind 2017 open blijft. Conform afspraak sluit de noodopvang in Veghel op 1 mei 2017. Per locatie is ruimte voor 300 mensen, in Oss in het oude belastingkantoor en in Veghel in het voormalige ziekenhuis Bernhoven. Veghel zoekt na 1 mei 2017 naar een alternatief voor Bernhoven.

Bij de bijeenkomst overhandigden de burgemeesters van Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Schijndel, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel hun asielplan aan de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk, van wie ze de opdracht hadden gekregen om voor het eind van het jaar 690 asielzoekers opvang te bieden en voor woonruimte te zorgen voor 679 statushouders. Die opdracht maakt deel uit van het plan om in Brabant voor eind 2016 voor 14.000 opvangplekken te zorgen.

Noodopvanglocaties
In de subregio's nemen Oss (in een voormalig belastingkantoor) en Veghel (het oude ziekenhuis Bernhoven) al een noodopvanglocatie voor 300 asielzoekers voor hun rekening. Die werden echter niet meegeteld met de 690 bedden die nog moesten worden gevonden.

De 3 clusters gaan komende weken aan de slag voor een concreet plan om de opvang van de grond te krijgen. Het streven is om zo'n plan voor 14 juni af te hebben, zodat de gemeenteraden daar voor 15 juli een besluit over kunnen nemen.

Er is nog 1 subregio in Brabant die het plan niet af heeft. De gemeenten rond Breda, verenigd in de Baronie, zijn er ondanks intensief overleg nog niet in geslaagd om geschikte opvangplekken te vinden.

Lees meer over de opvang in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Meierijstad