Volledig scherm
Het cultuurpodium van Schijndel is gepland op de locatie van de bibliotheek in 't Spectrum.

Schijndel krijgt na 25 jaar een theater(tje)

SINT-OEDENRODE/SCHIJNDEL - De nieuwe burgemeester van Meierijstad, Kees van Rooij, tikte in zijn eerste gemeenteraadsvergadering in deze fusiegemeente meteen een historisch besluit af. Schijndel krijgt namelijk na 25 jaar eindelijk een theater(tje). 

De gemeenteraad van Meierijstad ging donderdagavond 7 december in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode akkoord met het krediet van ruim 2,5 miljoen euro voor een cultuurpodium in cultureel centrum 't Spectrum. Zels met 50.000 euro extra voor een 'kwaliteitsimpuls'. De voltallige raad ging hiermee akkoord na een initiatief van oppositiepartij  Hart voor Schijndel. Deze oppositiepartij wilde in eerste instantie al heel gedetailleerd invullen hoe het extra geld uitgegeven moest worden, maar daar was geen meerderheid voor te vinden. Na een schorsing werd besloten het geld te bestemmen voor een 'kwaliteitsimpuls'. CDA, SP en PvdA ondersteunden deze motie die uiteindelijk door de voltallige raad werd gesteund.  

Het nieuwe podium komt op de huidige locatie van de bibliotheek. Aan dit besluit ging 25 jaar aan discussie, debat, wachten en teleurstellingen wegslikken vooraf. Al in 1992 kwam een theater voor het eerst ter sprake in de nota Cultuur in de City van de voormalige gemeente Schijndel. En in 1996 werd het nog eens benoemd in het masterplan Huisvesting 2000. Eerst werd gesproken over het City Theater, daarna kwam Steeg 9 (het huidige Spectrum) in beeld en later kwam daar het plan voor een 'megatheater' van zakenman Hans Brus bij. De laatste jaren ging de 'strijd' tussen City Theater en 't Spectrum en uiteindelijk is nu de keuze gevallen op 't Spectrum

Het streven is om begin volgend jaar te starten met de verbouwing. En dan zou het podium volgens planning in september 2018 in gebruik worden genomen. Het podium krijgt een vaste tribune met 250 stoelen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement