Volledig scherm
Een moment van rust tussen de hopranken voor Kees Cornelissen, vrijwilliger bij de schaapskooi. © J Bosmans

Schijndel plukt de eerste hop van het jaar

SCHIJNDEL - Hopplukker van dit jaar was Ria van Deuren. Zij plukte de eerste hop tijdens het jaarlijkse hopoogstfeest zondag in Schijndel.

Het feest ging van start met de traditionele heilige mis in de Hop-est. Hierna vertrok de stoet met het gemeentebestuur van Meierijstad, het bestuur van de schaapskooi en het Schorsbossen Kabinet, de prinsenclub de Hopplukkers en de vrijwilligers van de schaapskooi en het Hopveld naar het Hopveld. Daar werd de eerste hop geplukt.

Tevens werd de naam bekendgemaakt van het thema van carnaval 2018: Schorsbos Rokt. Een verwijzing naar de toekomstige vrouwelijke Raad van Elf tijdens het carnaval van volgend jaar. 

De hopranken, die zo'n 3,5 meter lang zijn, werden bij de hopeest in de hop-est gelegd. Volgens Pieter de Vries (71) uit Veghel, bestuurslid van de Hopbelleke Bierbrouwerclub, worden de hopranken 1 meter boven de grond afgeknipt. ,,De pluktijd duurt 3,5 week en de hop bestaat voor 80 procent uit water. Dat wordt teruggebracht naar 10 procent waarna het in percentages aan het bier wordt toegevoegd.'' Bij de schaapskooi staan vijfhonderd planten in veertien rijen die het hele jaar door worden bijgehouden door vrijwilligers.

Na het officiële gedeelte werd bekendgemaakt dat het Schijndelse echtpaar Pim en Nicoline van Velzen per 1 oktober de exploitatie van het horecagedeelte van de schaapskooi op zich neemt. ,,Een geweldige uitdaging'', zei Pim. ,,We hebben in Kenia een eigen horecazaak gehad en we wilden dat hier ook graag.''

Vanaf 11.00 waren belangstellenden in de gelegenheid om de hop- en biermarkt te bezoeken en was er allerlei informatie betreffende de producten en activiteiten van de schaapskooi.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement