Volledig scherm
Tom Bersselaar in actie tijdens het WK Downhill in Italië. © Sebastiaan Sternemann

Schijndelse downhillrijder Tom Bersselaar klopt aan bij wereldtop

SCHIJNDEL – De 23-jarige Schijndelaar Tom Bersselaar is in het weekeinde van 10 en 11 september de Nederlandse vertegenwoordiger bij het Wereldkampioenschap Downhill in Italië. In de spectaculaire sporttak, waarbij coureurs in razende vaart natuurlijke hindernissen nemen, is Bersselaar de nationale topper. In 4 à 5 minuten leggen de rijders hun parcours met obstakels af.

Opmerkelijk zijn Bersselaars prestaties zeker. In het eigen vlakke Nederland zijn geen trainingsfaciliteiten. Parcoursen zijn er niet, dus traint de Schijndelaar vooral in Duitsland. Voor wedstrijden trekt hij met zijn vader, soms vergezeld door zijn zus, naar landen als Tsjechië, Slovenië, Duitsland. Deelname aan het WK in Italië dwong Tom Bersselaar af met een prima seizoen. In Thale en Tabarz stond hij als winnaar op het podium.

Groeien uit eigen zak
Het is voor het eerst treedt dat de downhiller in het KNWU-oranje aantreedt bij een WK. Tot de kanshebbers in Val di Sole rekent Bersselaar zich beslist niet. ,,De Amerikaanse en Australische rijders bedrijven hun sport als professional, dat zit er bij mij niet in. Ik groei nog steeds en wil dat blijven doen”, zegt de Schijndelaar. De noodzakelijke middelen ontbreken, zegt hij. Zo bekostigt Bersselaar elke (rit naar de) training in Winterberg en naar alle wedstrijden uit eigen zak. ,,Er zit zeker meer in”, denkt de Schijndelse fietsenmaker, ,,maar dan zou er sponsoring moeten zijn.” Nu blijft het bij trots op deelname aan een WK tussen de ‘grote mannen’ van het downhillen.

Volledig scherm
Tom Bersselaar op de fiets waarmee hij Nederland vertegenwoordigt bij het WK Downhill in Italië. © Willem Geurts