Volledig scherm
© pixabay.com

Tbs met dwangverpleging geëist voor bloempotmoord in Schijndel

SCHIJNDEL - Een 50-jarige Schijndelaar hoorde woensdag tijdens een zitting van het gerechtshof tbs met dwangverpleging tegen zich eisen voor het vermoorden van zijn buurman, Hans Cornelissen (46) in diens woning.

De man die woensdag terecht stond, kwam geregeld bij het slachtoffer over de vloer om te kletsen en om hem ‘s ochtends te helpen met aankleden. Door een waanvoorstelling sloeg hij hem op 31 juli 2014 hard op het hoofd met een bloempot. Daarna volgde een fatale mishandeling.

De rechtbank veroordeelde de buurman tot acht jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep en eiste woensdag tbs met dwangverpleging. Volgens de advocaat-generaal is celstraf niet (meer) aan de orde omdat de verdachte volgens deskundigen tijdens het misdrijf volledig ontoerekeningsvatbaar was. In onlangs geschreven rapporten wijken een psychiater en psycholoog af van 'oude' rapportages waarin wordt geschreven dat de Schijndelaar slechts verminderd toerekeningsvatbaar was.

De advocaat generaal benadrukte dat het belangrijk is dat de man langdurig in een kliniek wordt behandeld en medicijnen gebruikt. Hij zou medicijnen hebben bestempeld als 'chemische rotzooi'. Maar tijdens de zitting zei hij al geruime tijd de vereiste medicijnen te slikken. Volgens zijn advocaat heeft de verdachte de afgelopen tijd met succes ‘allerlei therapieën’ gevolgd. en beseft de man dat hij medicijnen moet slikken. De advocaat vindt tbs onder voorwaarden (maximaal twee jaar) beter geschikt dan tbs met dwang. De verdachte verklaarde eerder dat hij zijn buurman ‘‘moest doden om de wereld voor onheil te behoeden’.

Meierijstad