Volledig scherm
Het terrein aan de Lieshoutseweg in Nijnsel, waar de megastal is gepland. Op de achtergrond de testbaan van DAF Trucks. © Van Assendelft Fotografie

Tegenstanders megastal Nijnsel vragen provincie om hulp, '70.000 varkens in onze straat'

NIJNSEL - Tegenstanders van de megastal voor bijna 18.000 vleesvarkens in Nijnsel doen een beroep op het provinciebestuur. De ReAktiegroep BleieVen vraagt om het plan een halt toe te roepen en samen met de gemeente Meierijstad naar een oplossing te zoeken. 

De ReAktiegroep schrijft dit in een brief aan het provinciebestuur. De groep omwonenden wijst onder meer op grote gezondheidsrisico's. 'Deze megastal zal de zesde megastal zijn op een lijn van 1500 meter. Dan zijn er 70.000 vleesvarkens in totaal in onze straat.' En: 'Het is zeer voorstelbaar dat er sprake is van een te hoge blootstelling aan endotoxine in ons leefgebied. Dat geeft té grote risico's voor niet alleen de mens, maar ook de dieren'. 

De statenfractie van de de Partij voor de Dieren heeft kritische vragen gesteld aan het provinciebestuur over de plannen voor een megastal in Nijnsel, waarover de gemeenteraad van Meierijstad in december een definitief besluit neemt. In juli ging een meerderheid van de raad in Meierijstad al akkoord met een voorlopige vergunning. 

Fractievoorzitter Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren noemt het plan 'krankjorum'. ,,Meierijstad is hard op weg om een onleefbare gemeente te worden. De gezondheid van mensen wordt in gevaar gebracht. De provincie moet ingrijpen en de groei van de veehouderij in Nijnsel op slot zetten."

Gedeputeerde staten van de provincie zien de megastal zelf ook niet zitten, maar kan het besluit moeilijk terugdraaien. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement