Volledig scherm
Reclamefoto van Carli Hermès voor pakkenketen Suitsupply. © Carli Hermès

Topfotograaf Carli Hermès uit Schijndel: 'wat is er extreem aan een blote vrouw?'

AMSTERDAM/SCHIJNDEL - De woorden saai en volgzaam ontbreken in het vocabulaire van Carli Hermès (53). De in Schijndel geboren en getogen topfotograaf houdt al drie decennia van experimenteren en grenzen opzoeken en verkent graag verschillende genres en circuits.

Zijn werk hangt in het Groninger Museum, op grote kunstbeurzen zoals die van Miami en in talloze bushokjes in Nederland. Daarnaast fotografeert hij al jaren de campagnes van budgetpakkenketen Suitsupply. Opmerkelijk vanwege de locaties - op de rand van een New Yorkse wolkenkrabber, in een raket, voor De Nachtwacht- maar ook inhoudelijk steevast voer voor discussie.

Woedende criticasters noemden begin dit jaar zijn beelden van halfblote vrouwen in suggestieve poses seksistisch, net als zijn close-ups van decolletés en derrières.

Overdreven
Hermès vindt die verwijten overdreven en ergert zich aan het gemak waarmee mensen roepen dat hij provoceert enkel uit effectbejag. ,,Fotograferen om het choqueren? Dat zou een te ordinaire drijfveer zijn. Zo zit ik niet in elkaar. Om de een of andere reden denken velen dat ik vooral blote vrouwen vastleg en daarbij het randje opzoek. Overdreven: in slechts vier van de 25 campagnes van Suitsupply figureren vrouwen. Bovendien: wat is er extreem aan een blote vrouw? Of een blote man?'', vertelt hij in zijn studio in Amsterdam.

Voor zijn jubileum selecteerde Hermès 200 foto's uit ruim 6.000 beelden voor zijn nieuwe boek. Daarin surrealistische taferelen: landschappen van mensenvlees, een jonge vrouw gefotografeerd als Het melkmeisje van Johannes Vermeer maar wel met een iPhone op haar oren. ,,Ook bij modefoto's wil ik het net even anders doen dan andere merken. Ik weiger een model te reduceren tot kleerhanger puur om producten te verkopen. Dat vind ik oninteressant."

Lees het volledige interview met Carli Hermès in het Brabants Dagblad van dinsdag 11 oktober.

Meierijstad