Volledig scherm
Mari Venrooij van de Hopbel heeft de trommels van Jan van de Mee opgehangen als nagedachtenis aan Jan de Trommelaar. © copyright Marc Bolsius

Trommels van Jan de Trommelaar hangen voortaan bij De Hopbel

SCHIJNDEL - Dorpsfiguur Jan de Trommelaar trommelde er jaren vrolijk op los. Nu hangen zijn trommels als postuum eerbetoon aan deze markante man aan het plafond bij De Hopbel in Schijndel.

Jan van de Mee, alias Jan de Trommelaar. Hij liet onlangs het leven in zijn woning in Boxtel. Jan fietste in betere tijden vaak rond met een fietskarretje vol trommels en trad gevraagd en ongevraagd op om te trommelen. En dat deed hij verdienstelijk.

Mari Venrooij, al zo'n zeventien jaar uitbater van De Hopbel in Schijndel, hoorde dat de trommels van Jan na zijn dood bij de kringloopwinkel in Schijndel te koop werden aangeboden. ,,Dat kan natuurlijk niet. Jan was een van onze vaste klanten en bovendien ken ik hem al jaren. Dus heb ik direct gebeld met de kringloopwinkel. Ik zei tegen hen, zet ze maar apart, dan kom ik ze van de week kopen"

Mari voegde de daad bij het woord en heeft de trommels opgekocht. ,,Kijk, hier hangen ze nu. De stokjes heb ik er bij kunnen kopen en die heb ik er maar bij gehangen", zegt Mari. Naast het rookhok hangen ze inderdaad boven het grote schaakbord in het café. Een kleine sticker op een van de trommels meldt: ,,Deze trommels waren van Jan van de Mee."

Mari wil er nog iets speciaals bij doen. ,,Een mooie foto van Jan of zo. Dan heeft ie helemaal een speciaal plekje in onze kroeg gekregen. En dat verdient hij natuurlijk. Want iedereen kende Jan. Niet alleen in Schijndel, ook in Boxtel, Heeswijk-Dinther en Den Bosch. Hij trommelde overal."

Ook woonstichting Sint-Joseph in Boxtel denkt aan een soort van gedenkteken voor Jan van de Mee bij de nieuwbouwwoningen aan de Van Hugenpothstraat. Daar moest Jan een tijdje geleden verhuizen omdat de woningen tegen de vlakte gingen. ,,We willen iets doen. Maar in welke vorm, dat weten we nog niet", laat een woordvoerder van de corporatie in Boxtel weten.

Foto Marc Bolsius