Volledig scherm
© Thinkstock

Tweedeling in bibliotheken Meierij

BOXTEL/GESTEL - De bibliotheken van Schijndel en Sint-Oedenrode moeten overstappen naar de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, de NOBB. Dat advies legt de ambtelijke Stuurgroep Meierijstad voor aan de gemeenteraden van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Die buigen zich de komende maanden over dit voorstel.

De werkgroep benadrukt in haar advies dat voortzetting van de bibliotheken binnen de NOBB volop kansen biedt voor de toekomst. De NOBB bestaat momenteel uit de gemeenten Oss, Uden, Veghel, Bernheze en Landerd. In het voorstel wordt onder meer gesteld dat Bibliotheek De Meierij zo op het oog een onzekere toekomst tegemoet gaat.

Bezuinigingen
De organisatie heeft al jaren te maken met fikse bezuinigingen op de subsidies die via de gemeenten binnenkomen. Zo heeft de gemeente Haaren al begin 2016 de subsidiekraan dichtgedraaid en zegt de gemeente Vught de samenwerking per 1 januari 2017 op. Gestel wil liefst nog dit jaar fors bezuinigen op het subsidiebedrag van meer dan 4 ton dat het uittrekt voor haar bibliotheken. Dat moet terug naar 264.000 euro in 2020, of eerder indien mogelijk.

Meierijstad