Zieke Schijndelse krijgt hulp van velen: MS-patiënte versneld behandeld in Rusland

SCHIJNDEL - De Schijndelse MS-patiënt Heidi Lammers vliegt eind april al richting Moskou voor haar stamceltransplantatie, vijf maanden eerder dan de reeds geplande behandeling in Mexico. Via crowdfunding is inmiddels ruim tweederde van de benodigde 70.000 euro opgehaald. In Nederland is deze behandeling nog niet beschikbaar voor mensen met MS.

Volledig scherm
Heidi Lammers uit Schijndel. © Privécollectie

De behandelend arts in Rusland boekt goede resultaten met stamceltherapie bij MS-patiënten en heeft als gevolg een lange wachtlijst. Tegen beter weten in schreef Lammers zich daar in het najaar toch in, tegelijk met Mexico: ,,In februari heb ik uit pure noodzaak met Moskou gebeld, ik trok het fysiek niet meer. Ik loop moeilijker en steeds kortere afstanden. Helaas, in 2017 was er geen plek meer in Moskou. Tot mijn grote verrassing kreeg ik twee dagen later bericht dat er toch een plekje vrijgekomen was."

,,Tijd voor een eindsprint want het hele eindbedrag moet ineens al eind april binnen zijn. Als dat niet lukt moeten we geld lenen, want onze reserves zitten al in het, op mijn beperkingen aangepaste, huis."