Actiegroep duikt op in Sinterklaasjournaal: ‘Niets mis met Piet Zwart’

VIDEOHet Sinterklaasjournaal heeft gisteren met een knipoog ingehaakt op de zwartepietendiscussie die nog altijd enorm leeft. In de eerste uitzending van het  tv-programma dook Youp van 't Hek op als oprichter van de actiegroep Piet Zwart. Maar die zet zich niet in voor een doel dat bij de naam past. ,,We zijn het zat dat de pepernoten veel te vroeg in de winkel liggen!”

Een stoomboot die op mysterieuze wijze nog niet was vertrokken, brand in het pietenhuis én een actiegroep: er gebeurde in de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal weer genoeg om als kind én ouder over na te denken. Vooral de actiegroep Piet Zwart, opgericht door – hoe kan het ook anders – Piet Zwart, viel op sociale media goed in de smaak bij de volwassen kijkers.

De actiegroep houdt zich ondanks de naam niet bezig met de zwartepietendiscussie. Zwart en de zijnen zijn boos over de pepernoten die véél te vroeg in de winkel liggen. ,,Het wordt tijd dat er eindelijk eens een keer naar ons geluisterd wordt”, tierde Piet Zwart (gespeeld door Youp van 't Hek) voor de camera. ,,We vinden dat het moet stoppen, we zijn het zat dat de pepernoten veel te vroeg in de winkel liggen. Ik bedoel, Sinterklaas is nog niet eens in het land en de hele supermarkt ligt vol met pepernoten, pepernoten en pepernoten. Het moet stoppen!”

Toen presentatrice Dieuwertje Blok zei dat zij door alle lekkernijen in de winkels juist nóg meer zin had gekregen in het kinderfeest, reageerde Piet Zwart: ,,En dat is dus ook precies het probleem! Ik vreet de hele dag pepernoten.” Blok had nog wel een vraag voor de demonstrant: waarom luistert de actiegroep naar de naam Piet Zwart? ,,Omdat ik zo heet. Is daar iets mis mee?” kaatste hij terug, waarop Blok antwoordde: ,,Nee, natuurlijk niet. Er is niets mis met Piet Zwart.”

Volledig scherm
Youp van 't Hek in het Sinterklaasjournaal. © NPO

‘Geniaal’

Volwassen kijkers van het Sinterklaasjournaal reageerden gisteravond lyrisch op de inhaker op de discussie van de laatste jaren. Zo schrijven meerdere mensen dat het programma  ‘ontzettend goed omgaat’ met de huidige onenigheid. Anderen zijn van mening dat het Sinterklaasjournaal een mooi statement heeft weten te maken met het in het leven roepen van de actiegroep.

‘Actiegroep Piet Zwart: #sinterklaasjournaal is weer briljant!’ en ‘Actiegroep Piet Zwart is het er niet mee eens dat de pepernoten te vroeg in de winkel liggen 😂 Knipoog zodat alle kinderen denken dat er daarom geprotesteerd wordt’, is een greep uit de reacties.

Honderden demonstranten kwamen vorige week bijeen in Scheveningen om hun steentje bij te dragen aan de Zwarte Piet-discussie. Bekijk hieronder de beelden.

Nicole Christenhusz on Twitter

Erg fraai @NPO3 #Sinterklaasjournaal 👏🏽 Mooie statements gemaakt. Laat het een mooi kinderfeest worden.

Chris van Seggelen on Twitter

Wat gaat het #Sinterklaasjournaal goed om met hetgeen er nu speelt 👍

TV-kijkert on Twitter

Niks mis met Piet Zwart". Helemaal met Dieuwertje Blok eens! ;) #sinterklaasjournaal

YdoUcare on Twitter

'Dus jij heet Piet Zwart?' 'Ja? Wat is daar mis mee?' Geniaal #Sinterklaasjournaal

Berry Meijer on Twitter

@youpvanthek is Piet Zwart. "En daar is helemaal niks mis mee." En zo is 't. #sinterklaasjournaal