Volledig scherm
© -

Al 200.000 bezoekers zien Bossche opnamen in oorlogsfilm Bankier van Verzet

DEN BOSCH - De nieuwe Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet, waarvoor onder meer opnamen werden gemaakt in Den Bosch, is een hit in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal over de broers Walraven en Gijs van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog het verzet financierden, heeft binnen drie weken 200.000 bezoekers getrokken.

Het oorlogsdrama staat ondanks concurrentie van grote Hollywoodtitels als Tomb Raider, Black Panther en Pacific Rim nog steeds op de tweede plek van de best bezochte films, maakte distributeur Dutch FilmWorks donderdag bekend.
Barry Atsma en Jacob Derwig spelen in de film de broers Van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog middels een ondergrondse bank het verzet aan miljoenen guldens hielpen. Pierre Bokma vertolkt de rol van NSB-politicus Meinoud Rost van Tonningen. Rost van Tonningen (1894-1945) collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's.

Lees verder onder de video

In de Waterstraat in Den Bosch werden ruim een jaar geleden onder meer opnamen gemaakt van de arrestatie van Wally van Hall, gespeeld door Barry Atsma. Ook in steden als Deventer, Zwolle, Amsterdam, Gent en Brussel zijn scenes opgenomen.

Megahit

Bankier van het verzet is geregisseerd door Joram Lürsen, die eerder onder meer de megahit Alles is Liefde maakte. De wereldpremière van de film vond plaats in het bijzijn van prinses Beatrix. De film draait in 135 bioscopen.

Volledig scherm
Opnamen Bankiers van het Verzet in Den Bosch © Bart Gotink/BD