Volledig scherm
Marco Borsato treedt op in de Kuip, Rotterdam 2019. © BSR Agency

Bijna 3 miljoen mensen bezochten in 2019 groot concert

Het afgelopen jaar gingen er flink meer mensen naar een groot concert (met meer dan 3000 bezoekers). In totaal kwamen er 2,9 miljoen bezoekers af op de 207 concerten in 2019, een toename van 16 procent vergeleken met het jaar ervoor. Dat maakten onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) bekend op het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

De uitverkochte concertreeks van Marco Borsato in de Kuip in Rotterdam trok met 240.000 de meeste bezoekers. Ook de concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht en die van Guus Meeuwis in Eindhoven deden het met respectievelijk 150.000 en 135.000 bezoekers goed.

De Amsterdamse Ziggo Dome bleef vorig jaar de best bezochte locatie. Het aantal bezoekers groeide naar ruim een miljoen, bijna 300.000 meer dan in 2018. De nabijgelegen AFAS Live telde met 80 optredens de meeste concerten. Amsterdam blijft met een marktaandeel dat groeide tot 75 procent dé concertstad van Nederland, constateren de onderzoekers.

Al die extra bezoekers brachten ook meer geld in het laatje. Zo stegen de opbrengsten met 25 procent naar 165 miljoen euro. Daar komt nog de btw-verhoging van 6 naar 9 procent bij. Ook nam de gemiddelde ticketprijs toe met 7 procent naar 56,60 euro.

  1. Johnny Depp stuurde woedende smsjes over verdrinken en verbranden Amber Heard

    Johnny Depp stuurde woedende smsjes over verdrinken en verbranden Amber Heard

    Tijdens een hoorzitting in de Londense rechtbank zijn nieuwe details bekendgemaakt over de tumultueuze relatie tussen Johnny Depp (56) en z’n ex Amber Heard (33). Hij suggereerde haar - al dan niet met een knipoog - te verdrinken en te verbranden. Dat valt op te maken uit smsjes die Depp in 2013 naar een goeie vriend stuurde, schrijft The New York Post op basis van de rechtszitting. De ex-geliefden zijn al een hele tijd in een juridische strijd verwikkeld over beschuldigingen van huiselijk geweld.