Volledig scherm
Prins Andrew en zijn twee dochters. © AFP

Britse pers drijft prins Andrew verder in het nauw

De door schandalen uit het openbare leven verdwenen Britse prins Andrew (59) heeft volgens The Daily Mail nog veel meer problemen dan tot dusver bekend. De krant is zondag met de stelling gekomen dat de prins zijn eigen belang en die van een bevriende zakenmagnaat diende terwijl hij eigenlijk op pad was als handelsgezant voor zijn land.

In The Prince Andrew Papers stelt de Daily Mail dat de prins niet alleen financier en bankier David Rowland (74) en diens Luxemburgse bank van dienst was, maar bovendien in een Caribisch belastingparadijs in zaken is gegaan met Rowland. Volgens de krant is er sprake van een ‘verbijsterende belangenverstrengeling.’

De Britse nieuwssite I-news meldde dat Buckingham Palace al heeft gereageerd op de verhalen van The Daily Mail met de mededeling dat ‘het werk van de hertog van York (prins Andrew) in dienst heeft gestaan van Britse belangen overzee en niet van belangen van individuen’.

De ‘Mail’ komt met een heel ander verhaal. De krant baseert zich naar eigen zeggen op uitgelekte e-mails van betrokkenen. Zo zou de prins bij de opening in 2009 van een groots opgezette technische universiteit in Djedda (Saudi-Arabië) succesvol hebben gelobbyd voor de vestiging in Bahrein van een bankfiliaal van de exclusieve Luxemburgse Banque Haviland van David en diens zoon Jonathan Rowland.

De prins ligt al jaren onder vuur door zijn langdurige vriendschap met de inmiddels overleden miljardair Jeffrey Epstein (1953-2019). Die werd eerder in Florida tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Hij werd afgelopen zomer opnieuw door justitie vervolgd, ditmaal in New York wegens zwaardere aanklachten over een pedofiel seksnetwerk dat hij zou runnen.

Verjaardag

Vorige week werd bekend dat ‘Randy Andy’ niet alleen zijn kantoor in Buckingham Palace moet verlaten, ook zijn zestigste verjaardagsfeestje wordt niet meer uitgebreid gevierd. Er waren plannen voor een groots feest in februari, maar dat die nu zijn veranderd naar een simpel familiediner.

Uit een peiling van de krant The Sunday Times blijkt dat 51 procent van de ondervraagde Britten vindt dat Andrew niet meer aanwezig mag zijn bij koninklijke aangelegenheden. Onder meer bij de verjaardag van koningin Elizabeth zou de prins niet meer op het balkon moeten staan, vindt de meerderheid.

Publieke functies

Prins Andrew maakte vorige maand bekend dat hij zijn publieke functies neerlegt, nadat eerder al meerdere bedrijven afstand namen van de prins en zijn initiatief Pitch@Palace. Dit alles is het gevolg van een desastreus televisie-interview dat de tweede zoon van de koningin gaf op BBC Newsnight. Daarin sprak hij over zijn vriendschap met Jeffrey Epstein en de aantijgingen van seksueel misbruik waar hij onder gebukt gaat.

Bekijk hier een fragment uit het beruchte interview dat de prins gaf aan BBC. Hij zegt onder andere zich niets te herinneren van de ontmoeting met Virginia Giuffre, de vrouw die hem beschuldigt dat hij seks had met haar toen ze minderjarig was.

Volledig scherm
Prins Andrew. © EPA
  1. Simon Cowell loopt boos weg bij auditie van man die portret schildert met geslacht

    Simon Cowell loopt boos weg bij auditie van man die portret schildert met geslacht

    Britain's Got Talent-jurylid Simon Cowell is woest de zaal uit gelopen tijdens de auditie van de excentrieke Australische kunstenaar Tim Patch (70), die al sinds 2006 schildert met zijn geslachtsdeel. Patch, die optreedt onder de naam Pricasso, wilde op het podium in een paar minuten tijd een kleurig dubbelportret maken van Cowell en zijn collega David Walliams. Maar al bij de eerste ‘kwaststreken’ drukte eerstgenoemde op de rode knop, wat zoveel betekent als ‘per direct opkrassen’.