Bruce Springsteen toont zich een live-fenomeen dat met uitsterven wordt bedreigd
RecensieVoor het eerst in zeven jaar toonde Bruce Springsteen (73) zich donderdag weer op Nederlandse bodem. In de Johan Cruijff Arena moest hij twee uur lang hard werken om het publiek mee te krijgen, maar toen dat eenmaal was gelukt, was het derde uur niets minder dan een triomftocht.
Het is kwart over negen, Bruce Springsteen is de afgelopen anderhalf uur in de Johan Cruijff Arena als een wervelwind door zijn repertoire geraasd. Voor het eerst, na twaalf naadloos aan elkaar gebonden nummers, neemt hij even gas terug. Hij vertelt het verhaal over George Theiss, met wie Springsteen als 15-jarige zijn eerste bandje vormde. The Castiles bestond slechts drie jaar, van 1965 tot en met 1967. ,,Vijftig jaar later stond ik aan zijn sterfbed’’, zegt Springsteen voordat hij Last man standing inzet. Een lied waarin hij concludeert dat hij de laatste is die nog overeind staat.
Laat het duidelijk zijn: dat lijkt nog wel even zo te blijven. Op basis van wat Springsteen donderdag in de Arena laat zien, hoeft niemand bang te zijn dat hij het niet lang meer zal maken. Drie uur lang dendert hij als een muzikale pletwals door het stadion, dat zijn slechte imago op het gebied van geluidskwaliteit weer eens bevestigt. Vooral de jazzy oudjes (allebei uit 1973) Kitty’s back en The E Street Shuffle verzuipen in een ondoorgrondelijke brij van geluid.
Tam publiek
Het valt de voortreffelijke band en zijn voorganger niet te verwijten. Springsteen werkt zich zoals gebruikelijk in het zweet om zijn publiek voor zich te winnen. Dat kost hem deze avond wel opvallend veel moeite. Het stadion is vrij tam en lastig in beweging te krijgen, zelfs voor iemand die onovertroffen is in het contact met het publiek. De Amerikaan toont zich in Amsterdam andermaal een meester in het bereiken van alle rijen in de arena, desondanks duurt het twee uur voordat ook de mensen op de tribunes loskomen.
Het laatste uur wordt gestut door hits en publieksfavorieten, die Springsteen en zijn uitgebreide band (veel blazers en achtergrondzangers) schijnbaar achteloos over hun gehoor uitstorten. Badlands, Born in the USA, Born to run, Dancing in the dark en Glory days brengen niets minder dan euforie in het stadion, dat wordt getrakteerd op een van de twee langste Europese shows van deze tour.
Op zijn 73ste toont Springsteen nog steeds weinig slijtage, iets dat mede te danken is aan slimme keuzes. Hij levert niet in op interactie met zijn publiek, maar spant zich op atletisch vlak wel een stuk minder in dan voorheen.
Mondharmonica
Hij is een publieksspeler pur sang, die het stadion om zijn vinger windt, door onder meer tot twee keer toe zijn mondharmonica af te staan aan een jonge vrouw in het publiek en een plectrum te gunnen aan een jongen van een jaar of 10. In zijn mimiek, goed overgebracht op de grote videoschermen, toont de zeventiger zich bij vlagen een jonge hond. Een guitige blik, ondeugend, bijna speels. Op andere momenten dirigeert hij vol overgave zijn band, of - net zo makkelijk - zijn publiek.
Het meest bijzonder blijft toch dat Springsteen het in tegenstelling tot zijn meeste collega’s volledig op eigen kracht doet; zonder lasershow, vuurwerk of speciale effecten. Springsteen is in dat opzicht een met uitsterven bedreigd live-fenomeen. Het goede nieuws: dat fenomeen komt nog twee keer terug in Nederland; zaterdag in de Arena en op 11 juni in Landgraaf.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAngela Kijkt TV
Door dit programma weet ik dat de geestelijke gezondheidszorg in Nederland ernstig tekortschiet
-
PREMIUM
Bruce Springsteen 2.0 twee keer in de Arena: ‘Niet langer een levende jukebox’
Bruce Springsteen is inmiddels 73, donderdag treedt hij voor het eerst sinds 2016 weer op in Nederland. Wat is er nog over van zijn handelsmerk: energieke en onvoorspelbare marathonconcerten? ,,Hij hangt niet meer ondersteboven aan de microfoonstandaard.’’ -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM
Hoe overleef ik mijn volwassen leven? Francine Oomen is terug en geeft survivaltips
Een hele generatie groeide op met de Hoe overleef ik-boekenserie met survivaltips voor pubers. Na een massale oproep van die – intussen volwassen – kinderen, komt Francine Oomen (63) in september met een nieuw boek en heeft ze nu een podcast voor jongvolwassenen. ‘Ik kan zo nog drie seizoenen vullen.’Amsterdam -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”
-
Realityserie Ruud en Olcay krijgt geen tweede seizoen: ‘Spijt dat ik het heb gedaan’
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Man Bijt Hond-gezicht Grietje Post (85) overleden
Grietje Post, jarenlang een van de vaste gezichten in het KRO-NCRV-programma Man bijt hond, is op 85-jarige leeftijd overleden. De Werkendamse stierf na een kort ziekbed, meldt voormalig Man bijt hond-maker Christiaan Drent op sociale media.Werkendam