Volledig scherm
Johan Cruijff tijdens de jaarlijkse open dag van de Johan Cruyff Foundation in het Olympisch Stadion © anp

Cruyff Foundation geschokt na uitzending DWDD over onthullende biografie: ‘Erg laag en vals’

De Cruyff Foundation overweegt juridische stappen te nemen naar aanleiding van enkele geruchtmakende uitspraken van Auke Kok, de schrijver van het boek 'Johan Cruijff, de biografie'. De 63-jarige journalist vertelde gisteren in het tv-programma De Wereld Draait Door dat de in 2016 overleden Cruijff zich liet uitbetalen voor zijn werk voor de Cruyff Foundation, naar verluidt één miljoen euro per jaar.

,,De Johan Cruyff Foundation is geschokt door deze uitspraak, welke zij omschrijft als volstrekte onzin", staat in een verklaring. ,,De Cruyff Foundation heeft nimmer dergelijke betalingen gedaan aan Johan Cruijff. Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privé-activiteiten van Johan.”

De stichting benadrukt dat alle fondsen ‘te allen tijde’ zijn ingezet voor de missie om kinderen in beweging te krijgen. De Cruyff Foundation overweegt een gang naar de rechter. Daarover zijn gesprekken gaande met juristen. 

Tekst gaat verder onder deze tweet

‘Erg laag en vals’

Auke Kok benadrukte in de uitzending meermaals dat zijn informatie, die is gebaseerd op ‘drie betrouwbare bronnen’, op de waarheid berust. Hij erkent dat hij de bewuste passage in het boek niet heeft voorgelegd aan de Cruyff Foundation . ,,Ik heb ze hiervoor niet benaderd, want ze wilden niet meewerken aan het boek. En ik ben hier gewoon heel zeker van.”

Carole Thate, algemeen manager van Cruyff Foundation, laat op Twitter haar ongenoegen blijken over het optreden van Kok. ,,Erg laag en vals om te beweren dat Johan jaarlijks één miljoen door de Foundation zou zijn betaald. Altijd zorgvuldige scheiding tussen Johans privé/commerciële activiteiten en fondsen bestemd voor de Foundation. Zoals steeds in verantwoording aan accountants en CBF gedeeld”, schrijft ze in haar tweet.

Vreemdgaan

Het boek over Cruijff, waar de Cruyff Foundation geen medewerking aan wilde verlenen, wordt morgen gepresenteerd. Daarin gaat Kok ook uitgebreid in op de persoon Cruijff, waaronder op de verhalen over ‘het vreemdgaan en de vele vrouwen in zijn leven’. 

,,Ik heb dat niet met plezier opgeschreven, maar ik moest daar toch iets mee. Er hangt een mythe rondom Cruijff die vanuit allerlei kanten werd geïdealiseerd. Als de brave familyman. Maar er is ook een andere kant, hoor ik van bronnen. Dat beeld moet dan toch een beetje worden gecorrigeerd”, meent Kok.