Volledig scherm
PREMIUM
Kiss speelt in Ahoy Rotterdam. © Marcel Wagenaar

De laatste keer KISS in Nederland: ‘Oud, vertrouwd met een overdosis xtc’

In Ziggo Dome kunnen fans van KISS de band vanavond nog één aan het werk zien. Na de End Of The Road World Tour gaat de make-up definitief af, hoewel… ‘Er is niets lucratiever dan een afscheidstournee.’

Begin jaren zeventig van de vorige eeuw, in de zaal in de buurt van New York. KISS is net opgericht, de band is nog onbekend en staat in het voorprogramma van de Golden Earring. Cesar Zuiderwijk ziet ‘die gasten’ nóg binnen komen. Of nou ja, niet helemaal eigenlijk.

,,Ze werden met jassen over hun koppen de kleedkamer in gebonjourd. Het was een en al geheimzinnigheid”, diept de drummer op. ,,Niemand mocht hun gezichten zien. Twee uur lang werden ze opgemaakt, daarna kwamen ze naar buiten als KISS.”

Het is het begin van een ongekende opmars. KISS groeit uit tot een internationale rocksensatie. Vier muzikanten in kekke kostuums met bonte gezichtsbeschilderingen die hardrock leveren van de gestampte pot, een show opvoeren met (nep)bloedvergieten, vuurspugen, explosies en rondvliegende bandleden. Meer dan 100 miljoen platen verkoopt de band die in 1973 wordt opgericht door leadzanger en gitarist Paul Stanley en basgitarist Gene Simmons. Zij zijn er annu nu nog steeds bij, nog even dan, want KISS is (opnieuw) aan zijn afscheidstournee bezig. Na de End Of The Road World Tour, die drie jaar zal duren, gaat het masker af.

  1. Maleisië in de ban van plotselinge echtscheiding oud-koning en Russische ex-miss

    Maleisië in de ban van plotselin­ge echtschei­ding oud-ko­ning en Russische ex-miss

    De Maleisische sultan en prins Sultan Muhammad V (50), die zich in januari na een regeringsperiode van twee jaar terugtrok als koning van Maleisië omdat seksfoto's waren opgedoken van zijn Russische echtgenote Oksana Voevodina (27), heeft tot grote ontsteltenis van zijn voormalige onderdanen toch maar besloten te gaan scheiden van zijn vrouw. De ontstane situatie wordt in Maleisië getypeerd als ‘koningsdrama’.