Volledig scherm
PREMIUM
Kiss speelt in Ahoy Rotterdam. © Marcel Wagenaar

De laatste keer KISS in Nederland: ‘Oud, vertrouwd met een overdosis xtc’

In Ziggo Dome kunnen fans van KISS de band vanavond nog één aan het werk zien. Na de End Of The Road World Tour gaat de make-up definitief af, hoewel… ‘Er is niets lucratiever dan een afscheidstournee.’

Begin jaren zeventig van de vorige eeuw, in de zaal in de buurt van New York. KISS is net opgericht, de band is nog onbekend en staat in het voorprogramma van de Golden Earring. Cesar Zuiderwijk ziet ‘die gasten’ nóg binnen komen. Of nou ja, niet helemaal eigenlijk.

,,Ze werden met jassen over hun koppen de kleedkamer in gebonjourd. Het was een en al geheimzinnigheid”, diept de drummer op. ,,Niemand mocht hun gezichten zien. Twee uur lang werden ze opgemaakt, daarna kwamen ze naar buiten als KISS.”

Het is het begin van een ongekende opmars. KISS groeit uit tot een internationale rocksensatie. Vier muzikanten in kekke kostuums met bonte gezichtsbeschilderingen die hardrock leveren van de gestampte pot, een show opvoeren met (nep)bloedvergieten, vuurspugen, explosies en rondvliegende bandleden. Meer dan 100 miljoen platen verkoopt de band die in 1973 wordt opgericht door leadzanger en gitarist Paul Stanley en basgitarist Gene Simmons. Zij zijn er annu nu nog steeds bij, nog even dan, want KISS is (opnieuw) aan zijn afscheidstournee bezig. Na de End Of The Road World Tour, die drie jaar zal duren, gaat het masker af.

  1. BBC bedolven onder de haatreacties na tv-show met mannelijk danspaar

    BBC bedolven onder de haatreac­ties na tv-show met mannelijk danspaar

    De BBC heeft bijna 200 brieven gekregen van kijkers die zich groen en geel ergerden aan het optreden van twee dansende mannen in het populaire tv-programma Strictly Come Dancing, een variant van Dancing With The Stars. Volgens de Britse omroep, die eens per twee weken het aantal schriftelijke reacties op programma's en de aard daarvan naar buiten brengt, stond in het merendeel van de ‘homofobe’ klaagepistels dat de intieme dans van Johannes Radebe en Graziano Di Prima ‘aanstootgevend’ was.