De slimste mens met Maarten van Rossem en Philip Freriks.
Volledig scherm
De slimste mens met Maarten van Rossem en Philip Freriks. © RV

Dit zijn de deelnemers van De slimste mens

Wie mag zich deze winter de winnaar van het vijftiende seizoen van De slimste mens noemen? Vanaf maandag 23 december keert de populaire kennisquiz weer terug op de buis. De KRO-NCRV maakt vandaag de kandidaten bekend. Zo gaan GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, zangeres Josje Huisman, Voxpop-presentator Roel Maalderink en radio-dj Igmar Felicia de uitdaging aan.

  1. Ivo van Hove: Coronaregels onhoudbaar voor cultuursector

    Ivo van Hove: Coronare­gels onhoudbaar voor cultuursec­tor

    Een etmaal na de persconferentie van het kabinet over de striktere coronamaatregelen kreunt de cultuursector nog na, na weer een klap in het rampjaar 2020. Veel instellingen zoals theaters en poppodia zijn afhankelijk van toestemming van hun veiligheidsregio om meer dan 30 bezoekers te mogen ontvangen, maar in tal van regio’s vindt het overleg daarover, het zogeheten Veiligheidsberaad, pas morgen plaats. In sommige steden gaan optredens wel door, maar in (corona-)hoofdstad Amsterdam houden veel culturele instellingen de deuren dicht.
  2. Niet De Beentjes van Sint-Hildegard maar Bumperkleef pakt meeste Gouden Kalf-nominaties

    Niet De Beentjes van Sint-Hildegard maar Bumper­kleef pakt meeste Gouden Kalf-nominaties

    De zwartkomische thriller Bumperkleef, over een gezin dat tijdens een autorit wordt geterroriseerd door een andere weggebruiker, haalt dit jaar de meeste nominaties voor een Gouden Kalf op. De film van Lodewijk Crijns met Jeroen Spitzenberger en Anniek Pheifer, kan onder meer beeldjes winnen in de categorieën beste film, beste regie en beste camerawerk. De Belofte van Pisa, Mi Vida en Kapsalon Romy scoorden elk vier nominaties. Het jaarlijkse Gouden Kalveren Gala vindt vrijdag plaats in Utrecht.