Volledig scherm
Doutzen Kroes. © BRUNO PRESS

Doutzen Kroes ondertekent petitie tegen seksueel wangedrag bij Victoria’s Secret

Verschillende bekende modellen zoals Doutzen Kroes, Christy Turlington en Milla Jovovich hebben een petitie ondertekend waarin ze Victoria’s Secret vragen om meer bescherming tegen seksuele intimidatie. Dat meldt Business of Fashion. Het nieuws volgt een dag na het vertrek van de marketingmanager van het lingeriemerk: Ed Razek.

De petitie is een initiatief van Model Alliance, een non-profitorganisatie die de belangen van modellen in de industrie vertegenwoordigt. In de bijhorende brief, waarin het vooral over seksuele intimidatie gaat binnen Victoria’s Secret, spreken de modellen hun zorg uit over de aantijgingen van seksueel misbruik en verkrachtingen in de modellenwereld. ,,Hoewel deze beschuldigingen niet direct gaan over Victoria's Secret zelf, is het duidelijk dat het bedrijf wel kan helpen bij het verbeteren van de situatie.” Zo hekelen de modellen de banden die de lingeriegigant heeft met bijvoorbeeld Jeffrey Epstein. Hij is een veroordeelde zedendelinquent die goed bevriend is met Leslie Wexner, de CEO van L Brands, het moederbedrijf waaronder het Amerikaanse lingeriemerk valt.  

Ook worden verschillende fotografen aangehaald zoals Timur Emek, David Bellemere en Greg Kadel die nauw samenwerken met het merk en in het verleden werden beticht van seksueel wangedrag. In de petitie staat te lezen dat het ‘verontrustend is dat deze mannen hun werkrelaties lijken te gebruiken om modellen voor het lingerielabel te lokken en te misbruiken’. 

Doutzen Kroes, die zelf jarenlang een van de Victoria's Secret Angels was, ondertekende de brief. Ook een heel aantal bekende collega's van haar, zoals Christy Turlington Burns, Carolyn Murphy, Edie Campbell, Gemma Ward, Saskia de Brauw, Karen Elson en Milla Jovovich hebben de petitie ondertekend. Het bekende Nederlandse fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin stemde eveneens in met de inhoud ervan. Samen roepen ze op dat de CEO van het bedrijf, John Mehas, serieuze stappen onderneemt om seksueel wangedrag op ‘zijn werkvloer’ tegen te gaan. 

Ondergoedshow verleden tijd

Vorige week werd bekend dat de jaarlijkse show van Victoria’s Secret dit jaar niet doorgaat. Model Shanina Shaik verklapte dat in een interview met de Australische Daily Telegraph. Shaik liep zelf meerdere malen over de catwalk voor het lingeriemerk. In de krant zei ze het zeer jammer te vinden dat de show niet doorgaat. Normaal gesproken zou ze nu hard aan het trainen zijn om zich voor te bereiden op het jaarlijkse spektakel.

Victoria’s Secret kreeg de laatste tijd uit verschillende hoeken commentaar dat het gepresenteerde schoonheidsideaal te eenzijdig is. In mei liet het merk al weten dat de lingerieshow niet meer op televisie zou komen. Ook zei Les Wexner dat de shows niet meer van deze tijd zijn. De verkoopcijfers dalen ook al een tijdlang flink en verschillende winkelfilialen sloten de deuren. 

Volledig scherm
Voormalig Victoria's Secret-engel Doutzen Kroes. © EPA
  1. Cruyff Foundation geschokt na uitzending DWDD over onthullende biografie: ‘Erg laag en vals’

    Cruyff Foundation geschokt na uitzending DWDD over onthullen­de biografie: ‘Erg laag en vals’

    De Cruyff Foundation overweegt juridische stappen te nemen naar aanleiding van enkele geruchtmakende uitspraken van Auke Kok, de schrijver van het boek 'Johan Cruijff, de biografie'. De 63-jarige journalist vertelde gisteren in het tv-programma De Wereld Draait Door dat de in 2016 overleden Cruijff zich liet uitbetalen voor zijn werk voor de Cruyff Foundation, naar verluidt één miljoen euro per jaar.