Volledig scherm

Eindelijk weer nummer 1-hit voor Vengaboys

Twintig jaar na de originele release harkt de Nederlandse danceformatie Vengaboys weer een nummer 1-notering voor hun hit We're Going To Ibiza binnen. Niet in eigen land, het nummer staat op de eerste plaats van de Oostenrijkse iTunes-lijst. 

Een schandaal over uitspraken van de FPO-politicus Heinz-Christian Strache bracht de Oostenrijkse regeringscoalitie ten val en werd veroorzaakt door een video waarin te zien is hoe Strache zich op Ibiza door een Russische investeerder laat omkopen.

Volledig scherm
Heinz-Christian Strache licht zijn aftreden toe. © REUTERS

Daarop zette de bekende Duitse komiek en tv-ster Jan Böhmermann als grapje de videoclip van We're Going To Ibiza op zijn Twitter-profiel. Die werd direct door zijn twee miljoen volgers opgepikt. Niet alleen online, maar ook op straat is het nummer sindsdien te horen als protestlied tegen extreemrechtse politiek.

Het nieuws heeft inmiddels óók de vier leden van het nog steeds bestaande dancegroepje bereikt. Ze reageren via Twitter verheugd en verbaasd op de gebeurtenissen. 

Overigens is de gouwe ouwe van de Vengaboys niet het enige Hollandse Glorie in de Oostenrijkse hitlijst: Duncan Laurence staat met zijn winnende Songfestivalnummer Arcade op een derde plek.