Volledig scherm
Stuk, een vierdelige docuserie over een revalidatiecentrum, is verkozen tot beste tv-programma van het jaar. © VPRO

Het beste tv-programma van het jaar is bekend

VPRO-serie Stuk heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen, de persprijs voor het beste televisieprogramma van het seizoen. De gelijkwaardige radioprijs werd gegund aan Mieke van der Weij.

Volledig scherm
Jurgen Blick, regisseur van Stuk © Iris van der Valk/VPRO

Waar vorig jaar de Nipkowschijf nog naar kijkcijferknaller De Luizenmoeder ging, koos de jury nu voor een veel minder goed bekeken programma: Stuk. De vierdelige docuserie gaat over het dagelijks leven in revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. ‘Dat klinkt allesbehalve opwindend of spannend,’ valt te lezen in het juryrapport. ‘Toch weet regisseur Jurjen Blick er een vierluik van te maken waarbij je als kijker van begin tot einde op het puntje van je stoel zit. Het is een reeks die je optilt en tegelijk heel nederig doet voelen.’

Blick vertelde woensdag op deze site dat het zijn plan was om een soort Netflixserie te maken van Stuk. ,,Het moest er chic uitzien, met goede karakters, die je in je hart gaat sluiten.’’ Hij schreef bijzondere voice-over-teksten en sprak die zelf in, leefde zich uit met camera’s en lenzen, en maakte gebruik van gedurfde verteltechnieken. ,,Het is bijna dans”, zei een jurylid daarover.

Aanmoediging

Andere genomineerden waren de geestige jeugdserie Zeven Kleine Criminelen (eveneens VPRO) en tv-maker Sinan Can, vanwege zijn indrukwekkende documentaires over het Midden-Oosten. Jeroen Pauw kreeg de Ere-Zilveren Nipkowschijf, een oeuvreprijs omdat hij al dertig jaar televisie maakt en als talkshowhost helemaal zijn draai lijkt te hebben gevonden. De experimentele sketchserie Joardy Season ontving een speciale vermelding als aanmoediging voor het experiment.

Het radio-equivalent van de persprijs, de Zilveren Reissmicrofoon, ging naar Mieke van der Weij. Daarmee troefde zij culinair progamma Mangiare en podcast De brand in het landhuis af. Felix Meurders kreeg de Ere Zilveren Reissmicrofoon.

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, en wordt al sinds 1961 uitgereikt. In de jury zitten een aantal tv-recensenten en mediajournalisten van dagbladen en tijdschriften.