Volledig scherm
© EPA

Hollywoodactrice Jane Fonda breekt lans voor huishoudsters

Jane Fonda heeft donderdag een bezoekje gebracht aan het Amerikaanse congres. De seniore actrice sprak op Capitol Hill in Washington met een aantal politici over het lot van vrouwen die in de huishouding en op boerderijen werken.

,,Deze vrouwen - vaak met een donkere huidskleur, vaak immigranten - zijn erg, erg kwetsbaar. Ze zijn enorm geïsoleerd in hun werk en hun stem wordt niet gehoord", aldus de 80-jarige Grace And Frankie-ster. ,,In Hollywood realiseren we ons at we het voorrecht hebben om achter deze kwetsbare vrouwen te staan die onze privileges niet hebben, wier stem niet gehoord wordt. We zijn als antennes, van die palen op de top van een berg die de signalen in de vallei opvangen en ze verder verspreiden."

Jane is al sinds de jaren 60 actief als activist, toen vooral tegen de oorlog in Vietnam. Later legde ze de focus op vrouwenzaken. Ze richtte in 2005 het Women's Media Center op en is nog altijd veelgevraagd spreekster bij discussies rond feminisme.

In een persconferentie gisteren noemde ze de MeToo- en Time's Up-bewegingen als een keerpunt. ,,Ik had nooit gedacht dat ik de dag nog zou meemaken dat vrouwen gehoord werden", aldus het Hollywoodicoon.  ,,Ik ben me ervan bewust dat dit zo heeft kunnen beginnen omdat de vrouwen die naar buiten traden met hun verhaal wit en beroemd waren. Maar al snel hoorden we van andere vrouwenbewegingen, die ons lieten weten dat ze achter ons stonden."

 1. Fans worden met vervolg ABBA-musicalfilm op wenken bediend
  PREMIUM
  recensie

  Fans worden met vervolg AB­BA-musical­film op wenken bediend

  Het duurt even voordat ze in beeld komt, maar dan heb je ook wat: Cher. In de vervolgfilm op de ABBA-musical Mamma Mia! (2009) maakt de zangeres haar entree als de grootmoeder van het hoofdpersonage Sophie (Amanda Seyfried) die bij de opening van haar Griekse restaurant niet echt op haar zit te wachten. ,,Je bent niet uitgenodigd”, bijt zij haar toe. ,,Schat, dat zijn altijd de beste feestjes”, luidt het gevatte antwoord van de platinablonde oma.
 2. Eva Jinek: 'Doodknuffelen' schattige diertjes is volstrekt normaal

  Eva Jinek: 'Doodknuffe­len' schattige diertjes is volstrekt normaal

  De momenteel zwangere talkshowpresentatrice Eva Jinek (40) blijkt een bijna onbedwingbare neiging te hebben om jonge dieren 'dood te knuffelen'. ,,Zodra ik een kitten zie, vind ik die zó tergend lief en schattig dat ik ‘m het liefst wil vermorzelen met mijn hele lichaamsgewicht. Of het beest op wil eten'', aldus Jinek die inmiddels een wetenschappelijke verklaring heeft gevonden voor haar gevoel voor met name jonge poesjes.