Volledig scherm
© AFP

Jennifer Lopez over de beruchte Versace-jurk: ‘Mijn styliste wilde niet dat ik die aantrok’

Dat Santana in 2000 acht Grammy's won, weet lang niet iedereen meer. De iconische jurk van Jennifer Lopez hebben daarentegen wél veel mensen onthouden. De zangeres vertelt nu over hoe een van de meest memorabele rode loper-momenten van de afgelopen decennia is ontstaan.

Met een flinterdun zijden stofje, een duizelingwekkend decolleté en een al even indrukwekkende split was de outfit van Jennifer Lopez de naam ‘jurk’ bijna niet waardig. De gewaagde foto’s van de zangeres/actrice in de groene junglecreatie van Versace werden dan ook meteen in het collectieve geheugen van de mensheid gegrift. Het was een bepalend moment in de carrière van J.Lo, geeft ze zelf ook toe. En dat terwijl het heel anders had kunnen lopen, want haar styliste was niet overtuigd.

,,We waren destijds bezig met de opnames van ‘The Wedding Planner’, de romantische komedie met Matthew McConaughey”, vertelt Lopez op haar eigen YouTube-kanaal. ,,We filmden op een afgelegen locatie, dus hadden geen tijd voor een fitting voor de Grammy’s, ondanks het aandringen van mijn styliste. De avond voor het evenement kon ze me maar twee mogelijke jurken meer voorstellen, omdat we veel te laat waren met kiezen.”

De ene jurk was een witte creatie, de andere het beruchte Versace-ontwerp. ,,Mijn styliste stuurde aan op de witte jurk, omdat de groene al drie keer eerder was gedragen door een bekend iemand en dus al op rode lopers verschenen was. In het wereldje is het dan not done om die nogmaals aan te trekken. Maar toen ik hem paste, was mijn manager meteen overtuigd. ‘Die wordt het’, zei hij. En zo geschiedde.”

Dubbelzijdige tape

Het was geen gemakkelijke onderneming om J.Lo zedig te houden. ,,Iedereen was aan het wachten tot mijn jurk openwaaide en mijn borsten te zien zouden zijn”, lacht de artieste. ,,Maar eigenlijk was daar weinig kans toe, want de jurk was netjes vastgeplakt met dubbelzijdige tape. Die ging nergens heen.” De hele avond stond ze in het middelpunt van de aandacht. ,,Ik moest een award presenteren met David Duchovny van ‘The X-Files’, toen dé show van het moment. Hij zei dat het de eerste keer in jaren was dat hij zeker wist dat niemand naar hem keek.”

Lopez leerde achteraf dat de jurk ook zorgde voor het ontstaan van Google Images. ,,Blijkbaar zochten toen zoveel mensen naar foto’s van mij in die Versace-jurk dat Google begon na te denken over een betere manier om naar beelden te zoeken via de Google-zoekrobot. En zo ontstond Google Images.”

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
Jennifer met haar toenmalige vriend P. Diddy © REUTERS