Volledig scherm
© anp

Kazernebewaking verscherpt na stunt Alberto Stegeman

Defensie gaat de controles aan de poort bij kazernes in Nederland aanscherpen. De maatregel wordt genomen als reactie op een uitzending van het tv-programma Undercover van SBS6.

Volledig scherm
Alberto Stegeman © ANP Kippa

Daarin is te zien hoe tv-journalist Alberto Stegeman heel gemakkelijk de bewaking van de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot omzeilt en in een auto het kazerneterrein op rijdt. Terwijl de auto voor hem onder de slagboom doorrijdt, na het tonen van een pasje, sluit Stegeman achter hem aan, als de boom nog even open blijft staan. De bewaking heeft niets in de gaten. Vervolgens is te zien hoe Stegeman aan de haal gaat met een jeep en het terrein af rijdt.

Naast de geïntensiveerde controles, gaat Defensie zich ook beraden op extra structurele maatregelen. Naar verwachting doet Defensie maandag nog een brief uit aan de Tweede Kamer.

Lek
Stegeman liet na zijn actie weten zich zorgen te maken. ,,Er zit een pijnlijk groot lek in de beveiliging van defensie. En dat in deze tijden van terreur.''

Ook minister Jeanine Hennis van Defensie reageerde bezorgd op het nieuws. Ze liet meteen weten een onderzoek te beginnen naar het binnendringen van Stegeman. ,,We leven in woelige tijden. De beveiliging moet op orde zijn.''

Gevechtsvliegtuigen
In 2008 zorgde Stegeman al voor ophef door binnen te dringen op militair vliegveld Woensdrecht en daar dichtbij de gevechtsvliegtuigen te komen. Op de kazerne in Havelte wist hij zelfs met een legervoertuig van het terrein af te rijden. De uitzending noopte defensie indertijd om extra beveiligingsmaatregelen te nemen.

  1. Echtgenoot Amanda Balk weer vrij

    Echtgenoot Amanda Balk weer vrij

    De man van realityster Amanda Balk is onder voorwaarde van een meldplicht bij de reclassering en elektronisch toezicht weer vrij. Een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag heeft dat bevestigd aan RTL Boulevard. De 44-jarige Stavros T. werd in september vorig jaar gearresteerd op verdenking van het telen van zeer grote hoeveelheden hennep in een drietal woningen in Wassenaar, diefstal van elektriciteit en het witwassen van drugsgeld door er juwelen mee aan te schaffen.