Volledig scherm
John Cleese met op de achtergrond de Ethias Arena in Hasselt. © ANP (montage)

Keiharde tweet John Cleese schiet Vlaams theater in verkeerde keelgat

De Ethias Arena in de Vlaamse plaats Hasselt heeft vandaag verbaasd gereageerd op een beledigende tweet van de Britse komiek en acteur John Cleese (78) die het Belgische publiek  'lui, dik en met bier doordrenkt' noemt.  ,,We herkennen ons absoluut niet in die typering'', benadrukt een woordvoerster van het theater.  

John Cleese deed op 30 mei dit jaar Hasselt aan met zijn show The Last Time To See Me Before I Die. Gisteren sloot hij zijn Europese tournee van in totaal 35 voorstellingen af, waarna hij besloot  een korte, al dan niet gemeende recensie van zijn publiek te twitteren. Cleese blijkt dik tevreden over het publiek in de Nederlandse steden Haarlem, Zwolle en Breda. En over de grens zijn Helsinki, Reykjavik, Bergen, Kopenhagen, Hamburg, Keulen, Zurich, Frankfurt, Wenen en Zagreb zijn grote favorieten.  Het publiek in Hasselt echter wordt door de Brit - bij het grote publiek bekend van de tv-series Monty Python's Flying Circus en Fawlty Towers - 'het slechtste publiek ooit' genoemd. 

,,We zijn geschrokken van die tweet'', haast een woordvoerster van de Ethias Arena zich te zeggen.  Afhankelijk van het type voorstelling noemt zij het publiek dat het theater in Hasselt bezoekt 'volstrekt normaal en vooral gemiddeld'.  ,,Lui, dik en bierend? Dat zijn onze bezoekers echt niet. En het is zeker niet zo dat mensen uit Hasselt en omstreken zich, anders dan in andere Europese steden, niet kunnen gedragen. We herkennen ons dus niet in wat Cleese schrijft.'' 

Volgens de woordvoerster was  het optreden van John Cleese overigens niet door het theater zelf geregeld, maar door het Belgische entertainmentbedrijf Live Comedy dat regelmatig internationale komieken naar onze zuiderburen haalt. ,,Live Comedy had onze zaal op 30 mei afgehuurd voor Cleese. Het kan best zijn dat die organisatie een ander publiek trekt dan wij. Maar dan is en blijft de reactie van Cleese wat overtrokken.'' Live Comedy was niet bereikbaar voor commentaar op de door de Britse beroemdheid getwitterde sneer. 

John Cleese on Twitter

Just finished 35th show of 35 Best audiences : Helsinki, Reykjavik, Bergen, Copenhagen, Zwolle, Hamburg, Cologne, Breda, Haarlem, Zurich, Frankfurt, Vienna and Zagreb Worst : Lazy, fat, beer-sodden, pseudo-French Belgian bastards in Hasselt Like reading Moby Dick to nomads