Volledig scherm
‘Dit is het’, roept Gitta (rechts) uit bij het zien van blokhutje 3. © NPO

Kijkers Droomhuis Gezocht in shock om primitief Fins blokhutje

Met 1,2 miljoen kijkers heeft het Omroep MAX-programma Droomhuis Gezocht een plek bij de best bekeken programma’s van gisteravond veroverd. Over de aflevering waarin aanstaande pensionado Gitta op zoek ging naar een afgelegen huisje in een stiltegebied in het Finse Lapland wordt druk getwitterd.

In Droomhuis Gezocht bezoekt Sybrand Niessen elke week vier woningen in een land naar keuze waar een kandidaat graag zou willen wonen. Noteerde het programma vorige week 1 miljoen kijkers, gisteren zaten er nog 200.000 meer mensen voor de buis.

Volledig scherm
De primitieve keuken. © NPO

Dat Birgitta (Gitta voor intimi) een blokhutje in de bossen van Lapland wenste, zorgde voor nogal wat commotie. ,,De natuur geeft mij alles wat ik nodig heb. Ik ben snel tevreden en ik hoef ook geen buren’’, aldus de buschauffeuse, die in Nederland op een camping woont. Dat de Finse huisjes slecht bereikbaar zijn en zeer primitief zijn ingericht, deert Gitta weinig. Zelfs als Sybrand de situatie nog maar eens omschrijft. ,,Het heeft geen elektriciteit. Wel een houtkachel, maar dat is dan ook gelijk je keuken. Dit is het dus’’, vertelt hij haar als ze in het derde hutje staan, met een vraagprijs van 20.000 euro.

‘Scary’

Kijkers snappen er niets van en laten via Twitter van zich horen. ,,Lijkt me leuk, zo’n blokhut. Een nachtje. Best romantisch. Tot je telefoon leeg is en je moet plassen’’, schrijft kijker Eva. Ene Ben spreekt van een bijzondere situatie. ,,Iemand die hier in alle weelde kan leven en dan hiervoor kiest. Eenzaam en levend worden opgevreten door de muggen.’’ Een ander noemt het ‘scary shit’. ,,Zo afgelegen midden in de bossen en alleen maar per boot bereikbaar’’, luidt de conclusie over huisje 1. ,,Ik zou iedere nacht met een bijl in mijn hand rechtop in bed zitten.’’

Gitta gaat uiteindelijk voor blokhut nummer 3. ,,Het is mijn blokhut! Groot van binnen, geen keuken, maar dat doet er niet toe. Maar ik moet wel een zonnepaneel op het dak zetten voor de elektriciteit.’’ Ze is inmiddels met een makelaar in onderhandeling.

Volledig scherm
© NPO

Kijkcijfer top 5

1. Acht Uur Journaal: 1,6 miljoen kijkers

2. Zes Uur Journaal: 1,3 miljoen kijkers

3. Expeditie Robinson: 1,2 miljoen kijkers

4. Droomhuis Gezocht: 1,2 miljoen kijkers

5. De Wereld Draait Door: 1,2 miljoen kijkers