Volledig scherm
© Videostill

Landenlijst Eurovisie Songfestival is bekend

Het Eurovisie Songfestival, dat in mei wordt gehouden in Rotterdam, telt net als vorig jaar 41 deelnemende landen. Bulgarije en Oekraïne keren na een jaar afwezigheid terug en Hongarije en Montenegro hebben zich teruggetrokken, zo heeft de European Broadcasting Union (EBU) bekendgemaakt.

Van de 41 deelnemers zullen 35 landen meedoen aan de halve finales op 12 en 14 mei. Nederland staat vanwege de winst van Duncan Laurence al in de finale samen met de 'big five' - Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Songfestivalbaas Jon Ola Sand, die er volgend jaar voor de laatste keer bij is, kijkt alweer uit naar de volgende editie. ,,We kunnen niet wachten tot de deelnemers zich openstellen in Rotterdam", zegt hij met een knipoog naar het thema Open Up. ,,We zijn blij dat zo veel omroepen weer hun beste muzikale talenten naar voren schuiven voor het 65e Eurovisiesongfestival. Het team van NPO, NOS en AVROTROS heeft drie fantastische state-of-the-art-shows gepland en het enthousiasme rond het evenement in Nederland is ongelooflijk groot."

Vorige week werd al duidelijk dat Montenegro in ieder geval een jaartje overslaat. Het land trok zich eerder ook al terug in 2010 en 2011. Hongarije is er voor het eerst sinds 2010 niet bij. Vorig jaar drong het land voor de eerste keer sinds hun terugkeer in 2011 niet door tot de finale.

De loting voor de halve finales vindt op 28 januari plaats in Rotterdam. Dan is ook de officiële overdrachtsceremonie van Israël, waar het songfestival dit jaar plaatshad, naar Nederland. De tickets voor de repetities en shows gaan binnen enkele weken in de verkoop.