Directeur MECC Maastricht Rob van de Wiel (L), burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake (M) en Joost van den Akker (R), na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival.
Volledig scherm
Directeur MECC Maastricht Rob van de Wiel (L), burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake (M) en Joost van den Akker (R), na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival. © ANP

Maastricht verzette zich tegen ‘wurgcontract’ Songfestival

updateToen het nog in de race was voor het Eurovisie Songfestival, heeft Maastricht het contract met de organisatie in Hilversum naast zich neergelegd. Volgens wethouder John Aarts ging het om een ‘wurgcontract’ waarin teveel risico’s bij de lokale overheid werden neergelegd. Maastricht diende uiteindelijk een alternatief voorstel in maar delfde het onderspit. Rotterdam ging er met het prestige-evenement vandoor.

Het ging om de zogeheten ‘conceptsamenwerkingsovereenkomst’ die Maastricht en Rotterdam -begin augustus als enige steden nog in de race- moesten tekenen. Maastricht zag dat document niet zitten, zo blijkt uit recent vrijgekomen raadsstukken, omdat het Hilversum teveel speelruimte gaf. In de raadsstukken wordt gerept van een ‘blanco cheque’. Wat Maastricht precies dwars zat, is niet duidelijk. Het contract zelf valt onder de geheimhoudingsplicht.

In Rotterdam stuitte het concept-contract niet op verzet. Volgens een gemeentewoordvoerder is er begin augustus een akkoord op gegeven. De Rotterdamse wethouder Said Kasmi herkent zich ook niet in het wurgcontract-verhaal. ,,Wij hebben een contract getekend voor een ‘partnership’ dat uitgaat van normale verhoudingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.‘’ De belangen van ‘Rotterdam en haar partners’ zijn daarin volgens Kasmi behartigd. Uit de stukken uit Maastricht blijkt wel dat er tussen voorlopig en definitief contract nog ruimte was voor onderhandeling. In hoeverre Rotterdam daar gebruik van heeft gemaakt, is –vanwege geheimhouding- niet helder.

Volgens Songfestival-woordvoerder Babet Verstappen gaf de weerstand van Maastricht niet de doorslag bij de uitverkiezing van Rotterdam. Het Ahoy in Rotterdam was beter uitgerust voor de shows dan MECC in Maastricht. ,,De betere geschiktheid van de voorgedragen locatie was het belangrijkste argument.’’ Verstappen neemt overigens afstand van het woord ‘wurgcontract’ maar ontkent niet dat er veel eisen worden gesteld. ,,Het organiseren van het Eurovisie Songfestival is een grote verantwoordelijkheid. De gaststad heeft daarin historisch een cruciale rol. Het past dat er tussen de organiserende omroep en de gaststad gedegen afspraken worden gemaakt.’’

Vandaag werd bekend dat Rotterdam 15,5 miljoen op tafel heeft gelegd voor de organisatie. Het door Maastricht ingezette bedrag was opvallend genoeg hoger: 18,5 miljoen. Rotterdam moet nog grotendeels dekking voor het miljoenenbedrag zoeken.

Check de reportage Rotterdam is blij, Maastricht baalt: