Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Man Bibian Mentel: Je blijft geven, ondanks die rotkanker

Edwin Spee, de echtgenoot van paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel (46), heeft via Facebook een ode gebracht aan zijn vrouw. Bij Mentel werd vorig jaar voor de tiende keer kanker vastgesteld. Daar slikt ze nu zware medicijnen voor.

Via Facebook laat Spee weten dat hij ontzettend trots op zijn vrouw is. ,,Dat jij op zaterdagavond naar Apeldoorn rijdt om daar op de verjaardag van een vrouw die je niet kent een brief voor te gaan lezen als steun in haar gevecht tegen kanker. Omdat een vriendin van haar vroeg of je dat wilde doen’’, richt hij zich aan Bibian. Spee bewondert de ‘onbaatzuchtige steun’ die zijn vrouw altijd geeft en ‘niet vraagt'.

In 2001 werd wegens botkanker het onderbeen van de sportster geamputeerd. In juli 2017 kreeg ze te horen dat ze voor de negende keer kanker had. In november van datzelfde jaar kwam haar boek Kut kanker! uit. ,,Het enige wat ik kan doen is blijven genieten van het leven en zorgen dat mijn lichaam in optimale conditie is om de strijd aan te gaan. Dat doe ik door positief denken, sporten, gezond eten en genoeg slapen. Daarnaast is een combinatie van goede artsen en een flinke dosis geluk essentieel’’, schreef ze daarin.

Nog voor de Paralympische Winterspelen vorig jaar in Pyeongchang kwam de ziekte voor de tiende keer terug. ,,Ik leef al 18 jaar met die plekjes. De hoop dat ik ooit helemaal schoon zal zijn, is vervlogen’’, zei Mentel daarover tegen het AD in december. ,,Het maakt daarom niet minder indruk, integendeel. Gelukkig zijn er nog behandelopties en voel ik me goed.’’

Prothese

Tijdens het NOC NSF Sportgala 2018 nam Mentel de prijs voor de gehandicapte sportvrouw van het jaar mee naar huis. Onlangs werd bekend dat ze intensieve trainingen ondergaat voor haar deelname aan de RTL-dansshow Dancing with the Stars. Daarvoor liet ze een speciale beenprothese ontwikkelen. ,,Met die prothese is het in principe mogelijk om alle dansbewegingen te maken. Het zal experimenteren worden, maar ik heb er nu al veel zin in’’, vertelde ze onlangs in RTL Boulevard.

Met haar man heeft Bibian drie kinderen.

Vorig jaar won Mentel goud op de Paralympische Spelen, bekijk hier haar reactie toen: