Volledig scherm
© EPA

Marco van Basten noemt nazi-opmerking 'een beetje dom'

Marco van Basten betreurt nog steeds dat hij zaterdag in het voetbalprogramma De Eretribune van FOX Sports een nazi-opmerking maakte. ,,Mijn vrouw zei het denk ik ook wel typerend: hij was een beetje dom", zei Van Basten in De Wereld Draait Door. ,,Ik wil het er eigenlijk niet meer over hebben, maar het valt niet goed te praten."

De voormalige voetballer zat zaterdag in de studio om wedstrijden te analyseren en zei na een interview met Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles, plotseling ‘Sieg Heil’. ,,Het ging over winnen en dat is heilig", legde Van Basten zijn woordkeuze uit. Hij noemde de Hitlergroet niet bewust. ,,Het floepte eruit. Als je er nou een seconde langer over na kon denken, maar ik besefte het eigenlijk niet eens. Dat duurde 10 minuten en toen hoorden we allerlei sirenes."

Van Basten bood al gelijk na de uitzending zijn excuses aan voor de opmerking. FOX Sports riep hem maandag op het matje en houdt hem deze week van de zender. De gage die de oud-voetballer normaal krijgt, wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Van Basten was bij DWDD aangeschoven om over zijn biografie te praten. Het boek wordt maandag gelanceerd.

  1. Simon Cowell loopt boos weg bij auditie van man die portret schildert met geslacht

    Simon Cowell loopt boos weg bij auditie van man die portret schildert met geslacht

    Britain's Got Talent-jurylid Simon Cowell is woest de zaal uit gelopen tijdens de auditie van de excentrieke Australische kunstenaar Tim Patch (70), die al sinds 2006 schildert met zijn geslachtsdeel. Patch, die optreedt onder de naam Pricasso, wilde op het podium in een paar minuten tijd een kleurig dubbelportret maken van Cowell en zijn collega David Walliams. Maar al bij de eerste ‘kwaststreken’ drukte eerstgenoemde op de rode knop, wat zoveel betekent als ‘per direct opkrassen’.