Berend Boudewijn en wijlen Martine Bijl
Volledig scherm
Berend Boudewijn en wijlen Martine Bijl © ANP

Martine's Rinkeldekink is Boek van het Jaar 2019

Rinkeldekink van Martine Bijl (Atlas Contact) heeft de NS Publieksprijs 2019 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2019. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in De Wereld Draait Door op NPO 1. 

NS-hoofdconducteur en fanatieke boekenlezer Everhard Arends overhandigde de envelop met het winnende boek aan presentator Matthijs van Nieuwkerk. Namens de in mei overleden auteur en presentatrice nam haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst. 

In Rinkeldekink beschrijft Martine Bijl op eerlijke en indrukwekkende wijze de gevolgen van de hersenbloeding die haar in 2015 trof. De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken en tevens de bekendste boekenprijs in de volwassenenliteratuur.

Rinkeldekink kreeg ruim 33 procent van de in totaal 111.000 stemmen die werden uitgebracht. 

De andere genomineerden waren Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, Otmars zonen van Peter Buwalda (De Bezige Bij), Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt (Nijgh & Van Ditmar), Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse (Uitgeverij Cornelisse) en Wees onzichtbaar van Murat Isik (Ambo|Anthos). De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2018 tot 1 juli 2019).

Volledig scherm
© Atlas Contact