Volledig scherm
Prins Harry. © EPA

Neonazi die prins Harry ‘verrader van het ras’ noemde moet vier jaar de cel in

Een extreemrechtse student die prins Harry een ‘verrader van het ras’ noemde moet ruim vier jaar de cel in voor het aanzetten tot terrorisme. De afbeelding van prins Harry met een pistool tegen zijn hoofd, tegen een bloederige achtergrond met een hakenkruis, verscheen in augustus op een internetplatform dat vooral door uiterst rechts wordt gebruikt.

De student is een negentienjarige jongen uit Leeds. De afbeelding van de prins, die een paar maanden voor publicatie van de afbeelding was getrouwd met Meghan Markle, noemde de rechter vandaag ‘weerzinwekkend en misdadig’, met de duidelijke bedoeling aan te zetten tot terrorisme.

In dezelfde zaak kreeg een andere extreemrechtse verdachte, een 18-jarige jongen uit Londen, anderhalf jaar cel opgelegd. Beiden maakten volgens de BBC deel uit van de Sonnenkrieg Division, een neonazi-groepering die de politie ziet als het meest extreemrechts in het Verenigd Koninkrijk.

  1. BBC bedolven onder de haatreacties na tv-show met mannelijk danspaar

    BBC bedolven onder de haatreac­ties na tv-show met mannelijk danspaar

    De BBC heeft bijna 200 brieven gekregen van kijkers die zich groen en geel ergerden aan het optreden van twee dansende mannen in het populaire tv-programma Strictly Come Dancing, een variant van Dancing With The Stars. Volgens de Britse omroep, die eens per twee weken het aantal schriftelijke reacties op programma's en de aard daarvan naar buiten brengt, stond in het merendeel van de ‘homofobe’ klaagepistels dat de intieme dans van Johannes Radebe en Graziano Di Prima ‘aanstootgevend’ was.