Volledig scherm
© REUTERS

Oscarwinnaar Spike Lee maakt indruk met speech over slavernij

Spike Lee (61) heeft zijn eerste Oscar ooit gewonnen. De activistische filmmaker kreeg het beeldje voor het scenario van zijn hit BlacKkKlansman, het waargebeurde verhaal over een donkere FBI-agent die in de jaren zeventig infiltreert bij de Ku Klux Klan.

Lee kreeg een staande ovatie; hij maakt later op de avond nog kans op het beeldje voor beste regisseur. De regisseur-scenarist hield een gepassioneerde toespraak waarin hij refereerde aan het slavernijverleden van de VS. ,,Vierhonderd jaar geleden werden wij uit Afrika gestolen om in Virginia als slaaf te moeten werken", zei Lee. ,,Onze voorouders werkten van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat."

Hij bedankte zijn oma, die zijn studie bekostigde. ,,Zij heeft geld gespaard om haar eerste kleinkind naar de universiteit te kunnen laten gaan", zei Lee. ,,Ik prijs onze voorouders die dit land hebben opgebouwd voor hun menselijkheid. En ik veroordeel de genocide op onze voorouders."

Daarna riep hij Amerikanen in het kader van de verkiezingen in 2020 op ‘om nu de goede kant van de geschiedenis te kiezen en liefde boven haat te verkiezen. Do the right thing!’ Die laatste zin was een verwijzing naar zijn eerste film uit 1990. De grote winnaar bij de Oscars is tot nu toe Bohemian Rhapsody; de Queen-film won tot nu toe drie beeldjes.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Miljuschka reageert op plussize-ophef: ‘Dames, show alles wat je hebt’

    Miljuschka reageert op plussize-op­hef: ‘Dames, show alles wat je hebt’

    Miljuschka Witzenhausen(34) heeft gisteren in een openhartig bericht gereageerd op de ophef die is ontstaan nadat ze zichzelf een plussize-model noemde. De bak-koningin vindt het zelf ook maar vreemd dat dames met maat 40 al als ‘vol’ worden gezien. Toch hoopt ze dat haar volgers zich niet gek laten maken door dat gegeven. ‘In dat pashokje zijn we allemaal gelijk en valt er niks op te poetsen, terwijl er op de muur de perfecte influencer prijkt.’