Volledig scherm
Leonard Nimoy als Mr. Spock en William Shatner als Captain James T. Kirk, in 1966. © Getty Images

Star Trek-scenarioschrijver D.C. Fontana overleden

Scenarioschrijver Dorothy Catherine Fontana is overleden op 80-jarige leeftijd. Onder de naam D.C. Fontana schreef ze mee aan tientallen afleveringen van Star Trek. Daarin gaf ze vorm aan de cultuur van de Vulcans en de Romulans, buitenaardse volkeren die in de sciencefictionserie veelvuldig voorkwamen. Zo was de legendarische Mr Spock een Vulcan.

Eind jaren 60 was D.C. Fontana de schrijver van afleveringen in The Original Series als Journey to Babel, waarin de ouders van Spock werden geïntroduceerd. Later schreef ze samen met de bedenker van de serie, Gene Roddenberry, Encounter at Farpoint, de eerste aflevering van 'Star Trek: The Next Generation'.

Fontana was de wegbereider voor vele vrouwelijke scenaristen. Ze koos voor haar voorletters D.C. zodat haar sekse niet direct zou worden opgemerkt. De Amerikaanse tv-wereld werd destijds gedomineerd door mannen.
Behalve aan Star Trek schreef Fontana ook mee aan hitseries als Bonanza, The Waltons, Six Million Dollar Man en Dallas.

Ze overleed op 2 december na een kort ziekbed. Acteur William Shatner ('Captain Kirk') noemde haar een pionier, wier werk toekomstige generaties zal blijven beïnvloeden.

  1. Simon Cowell loopt boos weg bij auditie van man die portret schildert met geslacht

    Simon Cowell loopt boos weg bij auditie van man die portret schildert met geslacht

    Britain's Got Talent-jurylid Simon Cowell is woest de zaal uit gelopen tijdens de auditie van de excentrieke Australische kunstenaar Tim Patch (70), die al sinds 2006 schildert met zijn geslachtsdeel. Patch, die optreedt onder de naam Pricasso, wilde op het podium in een paar minuten tijd een kleurig dubbelportret maken van Cowell en zijn collega David Walliams. Maar al bij de eerste ‘kwaststreken’ drukte eerstgenoemde op de rode knop, wat zoveel betekent als ‘per direct opkrassen’.