Volledig scherm
Jon Bluming (naast Prins Bernhard). © ANP

Vechtsporter en acteur Jon Bluming (85) overleden

Voormalig vechtsporter en filmacteur Jon Bluming is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn goede vriend en leerling Joop Reilman vandaag  bevestigd.

Bluming was grootmeester in enkele traditionele Japanse vechtsporten en Korea-veteraan. De Amsterdammer, die al lange tijd in De Bilt woonde, was een leerling van de pionier van het judo in Nederland, 'opa Schutte' uit Haarlem en specialiseerde zich in de jaren vijftig in Seoel in de Koreaanse vechtsport Taekgyeon. Ook volgde hij judotraining bij gerenommeerde judoka's in Tokio.

De sporter was in de jaren zestig betrokken bij de oprichting van diverse bonden, zoals de Nederlandse Karate Associatie (NKA), de Europese Karate Organisatie (EKO) en de Internationale Karate Organization (IKO). Bluming was ook de eerste buitenlander die lesgaf in karate in het land van herkomst en was een belangrijke ambassadeur van het Kyokushinkai-karate in Europa. Hij kreeg diverse prestigieuze onderscheidingen, waaronder de 10e Dan Kyokushinkai. De Nederlander was de eerste niet-Japanse karateka die deze eer te beurt viel.

In de jaren zestig en zeventig werd Bluming steeds vaker gevraagd voor films en tv-producties. Zo had hij onder meer rolletjes in Turks Fruit (1973), De Inbreker (1972), Naakt over de schutting (1973), Moord in extase (1984) en De Ratelrat (1987). Ook speelde hij meerdere seizoenen mee in de succesvolle gevangeniskomedie Laat maar zitten met John Kraaijkamp.
Bluming laat een vrouw en twee kinderen na.

 1. Beau krijgt geen toestemming voor AZC Inside: ‘Belachelijk’

  Beau krijgt geen toestem­ming voor AZC Inside: ‘Belache­lijk’

  Beau van Erven Dorens (48) keert morgenavond terug met een nieuwe maatschappelijk geëngageerd programma, De Sleutel bij RTL4. Daarin volgt hij vijf daklozen, verdeeld over heel Nederland. ,,Dat gaat nog altijd verder dan televisie maken. Hier kun je met enige hulp al zó veel bereiken. Vergis je niet, het daklozenprobleem in Nederland wordt alleen maar groter”, aldus de presentator die elke avond te zien is met zijn talkshow Beau.
 2. Visuele krachttoer trekt onbegrijpelijk script Bowie-musical recht
  PREMIUM

  Visuele krachttoer trekt onbegrijpe­lijk script Bo­wie-musical recht

  Natuurlijk, de geest van David Bowie zweeft door de zaal. Daarvoor is de grote portretfoto die na de slotscène van Lazarus wordt getoond, niet nodig. De musical eindigt met zijn meest iconische lied Heroes en begint met de song waarin hij – toentertijd nog door vrijwel niemand begrepen – zijn naderende afscheid van de aarde aankondigt. Het is het titelnummer van de voorstelling met als opening de kippenvelregel: Look up here, I’m in heaven.