Volledig scherm
© ANP

Willem-Alexander en Máxima hebben last van allesverwoestende rivierkreeften

Zoals bij veel Nederlanders komt ook in de tuin van koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Amerikaanse rivierkreeft voor. Dat vertelden ze vanochtend, op de laatste dag van hun staatsbezoek aan Ierland, tijdens een vaartocht door de haven van het Zuid-Ierse Cork.

Ze bekeken en bespraken niet alleen de havenontwikkeling, maar met een zoöloog van de universiteit van Cork ook ecologische verschijnselen, zoals de oprukkende Amerikaanse rivierkreeft - die tot vorig jaar vooral in Noord-en Zuid-Holland werd aangetroffen, maar tegenwoordig ook in andere delen van Nederland.

Van de rivierkreeften is bekend dat het alleseters zijn die bijna alles kapot knippen wat er voor hun scharen komt. Oevers verzakken omdat de beestjes er holen in graven. ,,We hebben ze in de tuin,’' merkte Máxima op over de grond van Huis ten Bosch. ,,Ze vernietigen het ecosysteem,’' vulde haar echtgenoot aan. ,,Maar ze zijn wel smakelijk om te eten,’' grapte zoöloog Quinn. 

Vanmiddag sluit het koninklijk paar hun eerste staatsbezoek van 2019 af met het bezoek van een vrijwilligersproject in Crosshaven en een gesprek met de meegereisde Nederlandse media.